foto: Ted Walker

,,Imker is een wat uitstervend beroep"

26-06-2013 11:01
VAN DE REDACTIE
0 reacties
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
EDE - Volkstuinen zijn in Ede veel te vinden. Een bekende plek zijn de tuintjes langs het spoor aan de Blokkenweg. Maar een volkstuin die het zicht verbergt op de bijenkasten, is een zeldzaamheid.

door Eip Janssen

,,Mijn oogappeltjes zijn deze bijenkasten”, aldus Hasan Akbal. De Edese imker van Turkse afkomst is opgegroeid met het leven tussen de bijen. ,,In Turkije was mijn vader al imker. Met al meer dan honderd volken. En weet je wat zo bijzonder is? Mijn achternaam is vrij vertaald in het Nederlands: ‘heldere honig’. Ik geloof dat jullie daar een spreekwoord hebben. Is dat niet ’de appel valt niet ver van de boom'”, buldert hij. Wie de 48-jarige productiemedewerker van Rebedex in zijn volkstuintje bezig ziet, wordt vanzelf aangestoken door zijn enthousiasme. ,,Gelukkig is een volkstuin combineren met het imkerschap geen probleem. Ik heb nog nooit een klacht gehoord.''

,,De bijen zijn mijn vrienden. Ik loop hier altijd zonder bescherming en ben nog nooit gestoken of aangevallen. Mensen maken vaak een afwefrende beweging. Dan worden bijen onrustig en steken omdat ze zich bedreigd voelen”, legt de imker uit. In de maanden mei, juni en juli is hij zeker 24 uur per week in zijn volkstuintje en bij de bijen in het bijzonder te vinden. ,,Dat is de tijd dat de koningin bevruchte en onbevruchte eitjes legt. Uit de bevruchte eitjes kunnen werksterbijen of koninginnen geboren worden.


Pronkstuk


Elke dertien dagen wordt er een koningin geboren. ,,Bijen bestuiven van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente. Ze zijn niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem, maar ook voor ons”, vervolgt hij. Als 10-jarig jongetje kreeg hij zijn eerste bijen en die ervaring maakt dat Akbal altijd hoog scoort bij de honingkeuring. Dat levert geregeld prijzen op. ,,Dat was bijvoorbeeld met een volmaakt stuk raathoning van de reuzenbalsemien uit de Biesbosch. Het pronkstuk kreeg van de jury een dikke tien.'' .

Op verzoek gaat Hasan Akbal naar scholen of leidt ze in zijn tuin rond. ,,Ik deel graag mijn passie met de jeugd. Er gaat soms een wereld voor ze open. Ook word ik gebeld als er een bijennest is aangetroffen. Dan kijk ik hoe we dat oplossen.''

Imker Akbal ligt wel eens wakker van zijn hobby. ,,Ik zoek een opvolger. Ik heb al zoveel mensen gevraagd, maar helaas. Imker zijn of worden wil de jeugd niet meer. Zelfs mijn kinderen willen niet in mijn voetsporen treden. Wie helpt mij? Men mag bellen (06-27072431)”, besluit hij hoopvol.


SqlXml execution failed. ORA-00936: missing expression
  • Agenda