,,Na tien minuten ging het diertje al richting het voer.''
,,Na tien minuten ging het diertje al richting het voer.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Leuke verrassing, toch nog egels in de tuin’

7 oktober 2020 om 13:22 Natuur en milieu

EDE Hoewel de natuur zich niet laat regisseren en je er geen afspraken mee kunt maken, zijn er toch regelmatig vaste patronen te ontdekken.

Michael de Vries

Als je wat langer in het natuurwereldje zit, weet je wanneer en waar je op bepaalde momenten extra op moet letten. Soms is dat omdat dieren zich op een bepaald moment in het jaar laten zien, maar soms is het ook een gevoel. Vorige week was het een echt ‘ijsvogelochtendje’. Zo’n ochtend dat het wat grauwer was, de temperatuur daalde en dan kan een ijsvogel zich zomaar laten zien in een woonwijk. Tien minuten later zag ik er al één.

NATUURLIJKE TUIN Nog zo’n voorbeeld is een familie egels. Afgelopen jaren liepen er telkens rond deze periode jonge egels in de tuin. De laatste vier jaar was dit het geval en het was geweldig om te zien. Van die vier jaar kozen de egels twee keer een door mijzelf gemaakt egelhuis en twee keer een zelf gekozen, natuurlijke plek om het nest te maken. Een natuurlijke tuin is uiteraard wel een pre om een egel naar je tuin te krijgen. Maar dit jaar leek er helaas geen egelnest te zijn. Leek...

Totdat ik vorige week achter mijn computer zat en door het raam ‘iets’ hoorde. Ik opende het raam verder en hoorde geritsel. Aanvankelijk dacht ik dat het misschien een jonge duif was die tussen de beplanting was gekomen.

OVERLEVEN Ik liep snel naar beneden en opende de deur. Geen vogel, maar een kleine jonge egel liep rustig tussen de bodembedekkers in de tuin. Omdat het egeltje dit jaar wel erg laat geboren was en een bepaald gewicht moet hebben om de winter te kunnen overleven, plaatste ik direct een bordje met egelvoer, aangevuld met wat rozijnen en walnoten. 

Na tien minuten ging het diertje al richting het voer. Inmiddels waren ook twee broertjes en/of zusjes erbij gekomen en moederegel liep eveneens rustig door de tuin. Ze liepen de hele tuin door en lieten zich geregeld het voer goed smaken. Soms gingen ze terug richting het nest. Ook dit jaar hebben ze gekozen voor een natuurlijke plek, onder een grote berkenboom met veel klimop als bedekking.

Zo zie je maar weer dat er vaste patronen zijn te vinden in de natuur. Net zoals mijn column, waarin ik telkens in deze periode over jonge egels schrijf. Ook dat begint een traditie te worden.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Michael de Vries.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie