Koninginnepage.
Koninginnepage. Nanette Maaijen-Eskes
Column

Wie één zo’n kind bij zich opneemt

16 september 2020 om 13:44 Opinie

EDE Thierry Baudet en Geert Wilders flirten met de joods-christelijke cultuur. Of dat werkt voor kiezers die normaal op SGP of ChristenUnie stemmen, betwijfel ik. Bij zowel de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018 als voor de provincie in 2019 kregen SGP en ChristenUnie elk ruim 8.000 stemmen. Als ik met een ‘quick scan’ de cijfers analyseer lijkt het me dat de partijen van Thierry en Geert vooral stemmen kregen uit de ‘Belangen’-hoek (GemeenteBelangen en Burgerbelangen)*.

Nando Eskes

Afgelopen zaterdag liep ik hard in het bos, waar ik eerst boos uitgevaren ben naar zo’n k-hond die me achterna bleef hollen, blaffen en happen. Even daarvoor luisterde ik naar Eerst dit, een podcast van de Evangelische Omroep. Dan leest een mens iets uit de Bijbel en vertelt daar zijn eigen gedachten bij. Als christen heb je voeding nodig. Als je in iemand gelooft, dan laat je je ook door degene vormen. Zo werkt dat. Je krijgt gedachten en hersenspinsels, die laatste moet je uitbannen, en de eerste krijgen de ruimte om verder te groeien. Dit keer ging het ook over kinderen.

FATSOEN Jezus zegt, wie in mijn naam één zo’n kind opneemt, die neemt mij op. Nu begrijp ik dat mensen die geen volgeling van Jezus zijn, zich aan zo’n woord niet veel gelegen hoeven laten liggen. Maar voor mij is het wel zo. We kunnen cynisch zijn over de kinderen in Griekenland, die ‘illegale immigranten’, zoals Wilders ze noemt. Dat zijn ze niet. Het zijn vluchtelingen. Die horen opgevangen te worden, met bed, brood, water, gezondheidszorg, onderwijs voor kinderen. En dan onderzoeken we of hun verhalen waar zijn en ze recht hebben op verdere inburgering. Dus eerst fatsoenlijk opvangen, dan onderzoeken. 

Cynici onder ons maken het zichzelf makkelijk en praten over ‘dat ze allemaal’ misbruik maken van onze rijkdom. Ach, zou het? Wat zouden ‘we’ dan gaan missen? Een vliegreisje naar Griekenland?

TELLEN Al maandenlang vraagt een petitie aan burgemeester Verhulst om vluchtelingenkinderen op te nemen. Veel Nederlandse gemeenten doen mee met deze ‘Coalition of the Willing’. Maar Ede nog niet. Ede wil zo graag groot zijn en meetellen. Misschien begint het meetellen bij het tellen van kinderen. Flirten met de joods-christelijke cultuur is niet vrijblijvend.

* Op het eerste gezicht tellen de getallen zo op, verdere studie is nodig.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reageren kan rechtstreeks naar de auteur of via ede.stad@bdu.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie