Station Ede-Wageningen.
Station Ede-Wageningen. Douwe Meijer
Column

‘De landbouwschool en Ede, er klopt iets niet’

17 september 2020 om 16:13 Opinie

EDE Wageningen zien we hier vaak als het kleine broertje van Ede. Nog niet helemaal volgroeid, beetje links, een soort Noord-Korea aan de Nederrijn, maar volstrekt ongevaarlijk. Wageningen is handig in de zomer als je toch een recreatieplas zoekt die in Ede niet te vinden is. Voor de rest: Wageningen… ach.

Douwe Meijer

Ze hebben de landbouwuniversiteit, de WUR, en dat merken we in Ede. Als er geen studenten heen en weer van het station naar Wageningen zouden reizen, dan zou een vernieuwing van het station niet nodig zijn.

Zonder die studenten zou een snelfietspad van Ede naar Wageningen ook niet nodig zijn, maar we regelen het gewoon in Ede: een fietssnelweg van Ede naar de WUR. Dat doen we gewoon voor Wageningen.

FAMILIE Een World Food Center, dat ook (of: vooral) in het belang van de WUR is: wij betalen dat wel in Ede, terwijl Wageningen de eerste serieuze bedrijfsvestigingen naar binnen haalt. Het huisvestingsprobleem in Ede zou een stuk kleiner zijn zonder de Wageningse studenten die met geleend studiefinancieringsgeld de huurprijzen hier omhoog stuwen.

Maar het voelt als familie, dat Wageningen, en die stop je af en toe wat kleingeld toe. Dan knijp je een oogje dicht. Die mats je als het kan. Want het is natuurlijk bittere armoe daar op die universiteit waar docenten vrijwillig lesgeven aan armlastige studenten in koude collegezalen. En dat allemaal uit ideologische overwegingen namelijk om ons in de toekomst van vegaburgers en genetisch gemanipuleerde boerenkool te kunnen voorzien.

Dacht ik.

KWART MILJARD Het verraste me dat die universiteit zomaar tien hectare landbouwgrond uit de mouw schudde om die te laten betegelen met zonnepanelen. Dat ging wel heel makkelijk. Grond die blijkbaar niet gebruikt werd om studenten te leren hoe ze bloemkool moeten kweken, maar die gewoon ongebruikt in de vastgoedportefeuille zat.

Even snuffelen in de jaarrekening en dan schrik je. Wageningen University and Reseach maakte in 2019 een winst van 35 miljoen euro. Een school dus die 35 miljoen euro winst maakt. Dat geld ging naar het eigen vermogen toe, dat daarmee een stand van 546 miljoen euro bereikte. Dat is, schat ik zo, 545 miljoen euro meer dan Ede. De WUR heeft dan ook bijna een kwart miljard euro op de bank staan.

Een kwart miljard!

GELDMACHINE De WUR heeft drie bestuurders die alle drie bijna twee ton verdienen. De veelgeprezen Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur, wist naast haar salaris ook nog voor elkaar te krijgen om 34.000 euro aan reiskosten te declareren, waarvan tweederde gemaakt in Nederland. Probeer dat maar eens, dat is een prestatie op zich! Blijkbaar reist ze zelf niet met de trein.

De WUR heeft ook nog eens een belang in bijna dertig andere bedrijven, waaronder zonneparken, u weet wel, die op kostbare landbouwgrond worden geplaatst. 

Dit is geen universiteit meer, dit is een ordinaire geldmachine. Een multinational.

MEEBETALEN En die multinational vraagt of Ede even een fietspad wil aanleggen. En een nieuw stationnetje. Een goed bereikbare Willem Dreeslaan is ook handig. En op dat World Food Center in Ede kan Louise Fresco haar gasten rondleiden om ze vervolgens over te halen om zich vooral in Wageningen te vestigen.  De multinational die het Binnenveld vol stampt met lelijke betonnen gebouwen. Allemaal in het kader van landbouwonderwijs.

Ik heb begrepen dat het Edese college oud papier ophaalt en lege flessen inlevert om de begroting rond te krijgen.

Er klopt dus iets niet.

Laat die landbouwschool zelf maar een fietspad aanleggen en dat WFC betalen. En meebetalen aan dat station.

Want anders gaat die naam Wageningen wel van dat bord op het station af.

Douwe Meijer is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie