Steef de Jong staat vrijdag 21 februari op het podium van Cultura met de voorstelling SISI BOY.
Steef de Jong staat vrijdag 21 februari op het podium van Cultura met de voorstelling SISI BOY. Bas de Brouwer

Steef de Jong speelt Sisi Boy

16 februari 2020 om 06:30 Podiumkunsten

EDE Steef de Jong speelt vrijdag 21 februari om 20.15 uur de voorstelling Sisi Boy in Theater Cultura. Een voorstelling over zijn fascinatie voor keizerin Elisabeth en de rol van Sisi in zijn leven. Maar tegelijk een voorstelling over het verlangen naar vrijheid, over de mogelijkheid om te zijn wie je diep van binnen bent.

Theatermaker Steef de Jong is misschien wel een eeuw te laat geboren. In zijn voorstellingen grijpt hij in ieder geval elke gelegenheid aan om de negentiende eeuw te laten herleven. Op onnavolgbare wijze neemt hij het publiek mee in zijn zoektocht naar romantiek en schoonheid.

De kartonnen decorstukken die De Jong maakt, bevatten meestal dubbele bodems die door open te klappen, zichtbaar worden. Zo ontvouwen de voorstellingen zich letterlijk voor de ogen van het publiek, zoals hij eerder liet zien in De Modern Art Revue, Steef's Operette Uurtje en Orfeo. Hij kreeg de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs. Eind vorig jaar presenteerde De Jong zijn tweede langspeelplaat Liedjes van Steef de Jong.

FASCINATIE Steef de Jong: ,,Ik ben fan van Sisi sinds de films van Romy Schneider die we vroeger op videoband hadden over de Oostenrijkse keizerin Elisabeth. De romantiek van de 19e eeuw en de wereld van Sisi zijn voor mij een manier om uit de werkelijkheid te ontsnappen. De wereld van keizers, koningen en koninginnen in Europa lijkt een geschiedenis uit lang vervlogen tijden, maar het is eigenlijk nog kort geleden. Sisi was nog geen 100 jaar dood toen ik werd geboren."

INHOUD Waar gaat SISI BOY voor jou over? ,,Uiteindelijk gaat de voorstelling over het verlangen naar vrijheid, over de mogelijkheid om te zijn wie je diep van binnen bent. Sisi was een vrije geest, maar zat gevangen in strenge hofregels. Haar zoektocht naar vrijheid herken ik. Dat heeft niet alleen te maken met mijn geaardheid, het gaat ook over andere dingen. Hoe lelijker en vreselijker ik de wereld om me heen begin te vinden, hoe meer behoefte ik voel om het over Sisi en rozentuinen te hebben. Wat dat betreft is SISI BOY ook mijn coming out als romanticus. In SISI BOY speel ik eigenlijk geen rol, het is mijn persoonlijke verhaal."

OPERETTE MET KARTON ,,Karton en operette zijn naast Sisi zelf mijn grote liefdes. Ik vertaal mijn verwondering in de kartonnen stukken en maak van karton iets heel moois dat zich letterlijk ontvouwt voor ieders neus. Met karton kun je met je handen, van iets plats, iets driedimensionaals maken. Daar kan geen beamer tegenop. Ik ben aan de Gerrit Rietveld Academie opgeleid als beeldend kunstenaar, in eerste instantie ben ik dus een beeldende maker. Op de academie maakte ik pop-up boeken, waaruit als je de bladzijden omsloeg allerlei figuren tevoorschijn kwamen. Die techniek gebruik ik ook in mijn voorstellingen."

Kaarten via 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie