Afbeelding
Marie-José Eberson

Gemeente Ede wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen

18 september 2020 om 11:25 Politiek

EDE Het is het raadslid Dirjanne van Drongelen (ChristenUnie) gelukt. Er gaat een bericht naar de staatssecretaris dat Ede openstaat voor het leveren van een bijdrage aan de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen. Een motie van deze strekking werd, behalve door de ChristenUnie, gesteund door GroenLinks, PvdA, D66, EdeNu, fractie Wijnsouw en Demokratische Kiezers Ede. Bij de stemming bleek dat ook het CDA en de SGP zorgden voor een raadsmeerderheid.

Gerard van Wijk

In maart probeerde Van Drongelen het al eens om Ede te laten aansluiten bij de zogeheten Coalition of the Willing. Inmiddels hebben 171 gemeenten laten weten een bijdrage te willen leveren, nadat een drietal hulporganisaties in maart dit jaar een noodoproep deed en de noodklok luidde over de humanitaire crisis die zich voltrekt aan de randen van Europa. Het college gaf eerder in een antwoord op schriftelijke vragen aan niet bereid te zijn de oproep te steunen vanuit het college.

,,Duizenden alleenstaande minderjarige kinderen ontbrak het al aan de meest fundamentele rechten, zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. En dat gebrek is met de branden in vluchtelingenkamp Moria alleen maar groter geworden”, aldus Van Drongelen, die de raad verzocht zich duidelijk uit te spreken. De oproep van de hulporganisaties is ook specifiek gericht aan lokale overheden.

Van Drongelen verwoordde dat in haar partij onvrede is over de afhandeling van de vluchtelingencrisis in politiek Den Haag. ,,De motie staat hier echter los van. Door het aanbod van gemeenten ziet Den Haag dat er draagvlak is voor de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen.” Verschillende fracties vinden het eigenlijk geen zaak voor de gemeente, maar voor de landelijke politiek. Maar op een drietal fracties na gingen ze toch akkoord. ,,We erkennen de schrijnende situatie”, aldus de SGP. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie