Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. AberMedia

Ede deelt geurkaarten uit in strijd tegen drugslabs

19 november 2019 om 15:23 Misdaad

EDE Drugscriminaliteit, de meeste mensen verwachten er niets mee te maken te hebben. Toch is het soms dichterbij dan burgers denken. Daarom wil de gemeente burgers er meer bij betrekken om deze criminele activiteiten op te sporen, zoals met een xtc-geurkaart.

Lege panden, stallen en loodsen zijn aantrekkelijk voor drugscriminelen. Het lege gebouw wordt omgevormd tot drugslab of hennepplantage. ,,Soms zonder dat u het zelf weet. Dat gebeurt ook in de gemeente Ede", aldus een woordvoerder. In een leegstand pand wordt bijvoorbeeld xtc gemaakt. Burgemeester René Verhulst vindt dat zorgelijk en wijst op de labs en dumpingen die meerdere malen in gemeente Ede zijn aangetroffen. ,,Een drugslab in je buurt is gevaarlijker dan je denkt. Het wordt vaak slordig in elkaar gezet. Het gevaar op brand of ontploffing is daardoor heel groot. Dit kan gevolgen hebben voor een hele wijk."

,,Bovendien betekent de productie van drugs ook dat er drugsafvaldumpingen plaatsvinden. Dus kun je er letterlijk en figuurlijk vergif op innemen dat er dan drugslabs in een redelijk straal aanwezig zijn. Dit afval bevat gevaarlijke stoffen die vervuilend zijn. Het opruimen kost de hele maatschappij geld."

SIGNALEN Om drugslabs te ontdekken is het heel belangrijk dat buurtbewoners of verhuurders alert zijn. De gemeente en politie roepen dan ook op om te helpen om deze criminaliteit te stoppen en uw buurt veiliger te maken. ,,Dit doet u door signalen te melden. Signalen kunnen zijn: activiteit op vreemde tijdstippen; het pand en terrein is beveiligd met heel veel camera's of heeft afgeplakte ramen of rolluiken die altijd dicht zijn; bedrijvigheid met vrachtwagens of busjes of gesloten aanhangers; de geur van anijs, aceton, ammoniak of amandel; jerrycans of blauwe vaten; het bedrijf heeft geen website. De geur van een drugslab is vrij specifiek en herkenbaar. De gemeente zal geurkaarten verspreiden in de wijken waar drugsafval is gedumpt. Dit helpt bij het herkennen van de geur van een drugslab in de eigen omgeving. Soms worden de drugs gewoon in een badkamer van een woning vervaardigd."

Melden van verdachte situaties kan bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Verhulst: ,,Wij weten dat het voor mensen heel lastig is om te melden als het bijvoorbeeld je buren betreft. Daar hebben we natuurlijk begrip voor. Hiervoor is dan ook M. Meld misdaad anoniem, in het leven geroepen. Daar kun je volledig anoniem een melding maken van wat je ziet, hoort of ruikt."

Meld Misdaad Anoniem staat los van de politie en het telefoonnummer of IP-adres wordt niet vermeld. Ook worden hier hier geen telefoongesprekken opgenomen. Ieder jaar stuurt deze organisatie 16.000 meldingen door naar de politie. Drugsbestrijding is onderdeel van de aanpak van ondermijning. De vijf prioriteiten in de gemeente Ede zijn: witwassen, mensenhandel, illegaal gokken, milieu, hennep-en drugshandel.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie