Afbeelding
Ted Walker - WH

Politiehelikopter en pepperspray nodig voor aanhouding criminelen in Lunteren

Misdaad

LUNTEREN Drie mannen uit Litouwen zijn zaterdag aangehouden in Lunteren. Een vierde verdachte wist, ondanks inzet van de politiehelikopter, te ontkomen. De mannen werden ingesloten op het politiebureau en zitten nog vast.

door Ted Walker

De eerste verdachte, een 36 jarige man, werd aangehouden nadat hij een stopteken kreeg en de auto uit vluchtte. ,,De collega’s zagen de auto rijden en trokken het kenteken na’’, vertelt Dennis Janus, woordvoerder van de Landelijke Eenheid. ,,Uit gegevens in onze database bleek dat de auto voorzien was van valse kentekenplaten en later bleek ook dat de auto gestolen was.” 

PEPPERSPRAY ,,De collega’s gaven de bestuurder een stopteken waarna hij het terrein van een vakantiepark opreed”, vervolgt Janus. ,,Daar vluchtten de bestuurder en zijn bijrijder. Die bijrijder rende het bos in, daarom hebben de collega’s ondersteuning van de helikopter gevraagd. Deze verdachte hebben we niet meer aangetroffen. De 36-jarige bestuurder hebben de collega’s wel aan kunnen houden. Dat ging niet zonder slag of stoot. Om hem aan te kunnen houden hebben de collega’s pepperspray en gepast geweld in moeten zetten.” 

NOG TWEE AANHOUDINGEN Aangezien de agenten vermoedden dat de mannen op het park verbleven hebben zij daar onderzoek gedaan. Janus: ,,Aangekomen bij een bepaald huisje zien de collega’s dan dat twee mannen, die zich in dat huisje bevinden, zich bij het zien van de politie haasten om spullen in een open haard te verbranden. Als de collega’s deze twee mannen aanroepen, probeert een van hen te vluchten door een open raam. Als gevolg van feiten en omstandigheden wordt deze man dan aangehouden. Omdat het huisje inmiddels vol met rook staat gaan de collega’s naar binnen om de tweede man uit het huisje te halen. Ook hij wordt dan aangehouden. Dit betreffen twee mannen van 30 en 31 jaar, eveneens uit Litouwen.”

TOESTEMMING DOORZOEKING Toen de rook voldoende uit het huisje getrokken was hebben de agenten, met toestemming van eerst de Hulpofficier van Justitie en daarna ook de Rechter Commissaris het huisje doorzocht. ,,Wat zij daar aantroffen waren onder andere gesealde auto-onderdelen en dure zonnebrillen. Of de mannen in het huisje een relatie hebben met de mannen uit de auto is vooralsnog niet bekend. Alle spullen alsmede de auto werden in beslag  genomen”

MOBIEL BANDITISME In deze zaak heeft de politie het over mobiel banditisme en daar wordt veel prioriteit aan gegeven. De politie probeert bendes in kaart te brengen en werkt onder meer samen met EUROPOL en andere landen om criminelen te signaleren.

advertentie
advertentie