Autoinbraak
Autoinbraak Veilig Veller

In deze buurten in gemeente Ede werden de meeste auto’s gestolen

Misdaad

EDE In 2020 waren er in Ede beduidend meer autodiefstallen dan in 2019. Dit gebeurde het meest in buurten zoals De Klomp, De Burgen, Hoogbouw Ede en de Zeeheldenbuurt. 

door Gerard van Wijk

In het algemeen zijn vaak enkele daders verantwoordelijk voor een toename van autodiefstallen, zoals afgelopen jaar in Ede. Dat geldt ook voor het aantal woninginbraken. Het gebeurt met regelmaat dat inbrekers ook betrokken zijn bij autodiefstallen. Het verbaast raadslid Bart Omlo (VVD) omdat het ingaat tegen de landelijke trend. Hij stelt vast dat er ook steeds meer katalysatoren worden gestolen. 

Vorig jaar zijn er landelijk 9,5 procent minder personenenauto’s gestolen dan het jaar ervoor. Het gaat om 6434 auto’s in totaal. Ruim 40 procent daarvan wordt teruggevonden. Buurten in de gemeente Ede waar de meeste auto’s worden gestolen, ook wel pleegplaatsen genoemd, zijn onder meer De Klomp, De Burgen, Hoogbouw Ede en de Zeeheldenbuurt. Burgemeester René Verhulst laat weten dat de politie zich baseert op de cijfers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De dadergroep van woninginbraken is vaak ook betrokken bij autodiefstallen. ,,De auto wordt dan bijvoorbeeld drie straten verderop van een woninginbraak teruggevonden.” Er is ook een stijging van het aantal aanhangwagens dat verdwijnt.

De cijfers variëren nogal. Volgens verzekeraar Interpolis is het aantal autodiefstallen vorig jaar met 4,7 procent afgenomen ten opzichte van 2019. In Ede ging het in het eerste halfjaar om 46 gestolen auto’s, waarvan er 18 werden teruggevonden. Over het hele jaar was er een duidelijke stijging.

advertentie