Afbeelding
Ted Walker

Burgemeester sluit drugspanden Lunteren

Misdaad

LUNTEREN  Burgemeester René Verhulst van Ede heeft vrijdagavond twee loodsen aan de Goorsteeg in Lunteren per direct gesloten. Zwaarbewapende agenten van de landelijke eenheid deden donderdagavond een inval in de panden en troffen een grote hoeveelheid softdrugs aan. Ook waren er materialen aanwezig voor het produceren van synthetische harddrugs.

Vrijdag werd in de loodsen onderzoek gedaan. Daarbij was ook de brandweer van Lunteren aanwezig om metingen te verrichten. Ook de LFO was aanwezig op het terrein, dat team wordt ingezet bij de ontmanteling van drugslabs.

De burgemeester heeft vrijdagavond de panden gesloten op grond van de Opiumwet. ,,De handel in harddrugs en de productie van chemische stoffen is levensgevaarlijk en strafbaar. De sluiting betekent dat de komende zes maanden niemand de panden mag betreden. Ook de eigenaar niet.’’ Verhulst: ,,Er zijn pallets vol gevaarlijke stoffen afgevoerd. Wij willen deze praktijken natuurlijk niet in onze gemeente, al weten we dat we ermee te maken hebben. Daarom ben ik blij dat deze locatie in Lunteren nu is opgerold.’’

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waarbij de onder- en bovenwereld worden vermengd, zogenaamde ondermijning, is een van de speerpunten op het gebied van veiligheid. Het produceren en handelen in drugs is een voorbeeld van georganiseerde criminaliteit. Verhulst: ,,Bij de productie van drugs is de kans op explosie van chemische stoffen zeer groot. Dit is ook nog eens een risico voor de leefomgeving in de buurt. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de gevaren hiervan. Maar ook dat men de risico’s kent die je loopt als je meewerkt aan criminaliteit. Denk vooraf goed na aan wie je een leegstaande schuur of loods verhuurt.”

Het produceren van synthetische drugs brengt een bijzondere geur met zich mee, die, als je het eenmaal geroken hebt, heel herkenbaar is. Binnenkort zal de gemeente geurkaarten verspreiden in de buurt van de Goorsteeg, zodat omwonenden kunnen helpen bij het herkennen van deze specifieke geur. Hiermee hoopt de gemeente mensen bewuster te maken en te stimuleren om eerder tot melden over te gaan. 

advertentie
advertentie