Afbeelding
Archief BDUmedia

Alarmsirene loeit niet door dodelijk ongeval

4 november 2019 om 13:17 Overig

EDE De sirene waarmee de overheid mensen waarschuwt ten tijde van rampen, is vandaag tijdens de maandelijkse test om 12.00 uur in de Veiligheidsregio Gelderland Midden (VRGM) niet afgegaan. Dat betekent dat de sirene onder meer in Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Nijkerk niet is gehoord. 

Rik Bronkhorst 

Dat bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio. ,,Rond het tijdstip van de test vond in Renswoude een ernstig ongeval plaats dat alle aandacht trok." Het slachtoffer overleed in de loop van de middag. ,,Zo'n incident krijgt te allen tijde voorrang op het testen van de sirene." De zenders die ervoor zorgen dat een alarmpaal het signaal binnenkrijgt, zijn vanochtend wel getest. ,,Het daadwerkelijk voortbrengen van geluid is dus niet gebeurd." Elke eerste maandag van de maand test de veiligheidsregio om 12.00 uur stipt de geluidsinstallatie. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. In de Veiligheidsregio Gelderland Midden staan 164 palen. 

,,Om geen onrust te veroorzaken, gaan wij het geluid niet later vandaag alsnog testen", stelt de woordvoerder. Het eerstvolgende testmoment van het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) is op maandag 2 december. Het gebied waar de sirenes niet zijn afgegaan omvat de gemeenten Nijkerk, Scherpenzeel, Barneveld, Ede, Wageningen, Renkum, Arnhem, Rozendaal, Rheden, Doesburg, Westervoort, Overbetuwe, Lingewaard, Rijnwaarden, Duiven en Zevenaar. 

Het is de bedoeling dat de sirene per 1 januari 2021 wordt afgeschaft. De overheid wil vanaf dat moment mensen waarschuwen via calamiteitenzenders, sociale media en NL-Alert. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie