Afbeelding
BDUmedia

Ernstige overlast in centrum van Ede

8 oktober 2020 om 20:58 Overig

EDE In het centrum van Ede ervaren bewoners en met name ondernemers op bepaalde momenten ernstige overlast van jongeren. Ook zijn er klachten dat voertuigen door het centrum rijden op momenten dat dit verboden is en er groepen fietsers gebruik maken van de winkelstraten terwijl ook dat niet mag. Het kwam ter sprake tijdens de raadsvergadering van donderdagavond.

Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) spreekt van ernstige overlast, waar vooral ondernemers mee te maken hebben. Er wordt op de koopavond met vuurwerk gegooid, soms tot op de deurmat van de ondernemers. Winkelende mensen krijgen te maken met lawaai en onheuse bejegening en sommige ondernemers sluiten vroeger hun deuren of overwegen dat te gaan doen. Het zou gaan om ongeveer dertig jongeren. ,,Ondernemers hebben geprobeerd met de jongeren in gesprek te gaan, maar dat werkt averechts.”

BEVEILIGERS Burgemeester René Verhulst onderkent dat de gebeurtenissen ,,heftig zijn voor betrokkenen.” Hij is zich nu een beeld aan het vormen wie de jongeren zijn. Het gaat om twee groepen die elkaar aan het eind van de koopavond vinden. De brandweer is al eens in actie moeten komen. ,,De handhaving wordt opgeschroefd. De ondernemers kunnen altijd een bemand alarmnummer bellen. Vanaf vrijdag deze week zijn er, behalve op het Museumplein en de Markt, ook beveiligers op koopavond in het centrum van Ede. De koopavond wordt druk bezocht. We proberen de daders te achterhalen. Er zijn maatregelen genomen om dit te realiseren als er weer overlast komt.”

VEROUDERDE PALEN Arnold Versteeg (SGP) vult aan dat er bovendien ernstige overlast is in het centrum van automobilisten en fietsers op tijdstippen dat dit verboden is. Daar hebben bewoners, bezoekers en ondernemers last van. Wethouder Van der Schans stelt dat de verzinkbare palen naar beneden staan. ,,Politie en ambulance moeten er door kunnen. De palen zijn redelijk op leeftijd en aan de software ontbreekt een en ander. Er komt op korte termijn een nieuw afsluitingssysteem aan. De handhaving wordt ook geïntensiveerd, maar er kan niet de hele dag politie in de winkelstraten staan.” Er is trouwens wel sprake van handhaving: er zijn 30 boetes aan automobilisten en fietsers en waarschuwingen uitgedeeld. 

door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie