Afbeelding
Politie

Edese wijkagent waarschuwt ouderen: ‘Pas op voor babbeltrucs’

13 januari 2021 om 19:30 Overig

EDE De Edese wijkagent John Jacobi wil het gevaar van babbeltrucs onder de aandacht brengen van ouderen in de gemeente. De wijkagent, die actief is in Ede-Oost, gaf voor de coronacrisis regelmatig voorlichting aan ouderen over deze vorm van criminaliteit ,,Nu kan dat even niet meer. Daardoor zie ik dat er telkens weer andere vormen van babbeltrucs ontstaan waar de oudere medemens nog steeds slachtoffer van wordt. Ook in Ede.”

Bij een babbeltruc worden nietsvermoedende slachtoffers bijvoorbeeld gebeld door iemand die zegt een bankmedewerker te zijn. ,,Die vertelt je dat je rekening leeggehaald wordt. Om dit te voorkomen moet je je bankpas doormidden knippen en die in een envelop stoppen”, legt Jacobi uit. ,,De ‘bankmedewerker’ zegt dat de bankpas zo dadelijk door een andere medewerker wordt opgehaald. Aan de deur moet je ook nog even je pincode geven. Daarna wordt de rekening leeggepind of weet men via een reader in je rekening te komen, waardoor deze wordt geplunderd.”

HANG OP Ook in Ede wordt deze truc met regelmaat toegepast. Vooral de wat oudere inwoners van de gemeente worden slachtoffer. ,,De bank zal nooit met dit soort verhalen telefonisch contact opnemen met cliënten”, benadrukt Jacobi. ,,Dus als iemand belt en zegt van de bank te zijn, hang dan onmiddellijk op en doe niet wat ze zeggen.”

De wijkagent tipt mensen verder om een daglimiet in te stellen op hun bankrekening. Ook roept hij familieleden van ouderen op om het met hen over babbeltrucs te hebben. ,,Hoe meer mensen gewaarschuwd zijn, des te beter het is”, besluit hij. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie