Afbeelding
@tedxmedia

EOD en politie in actie voor projectiel in Ede

9 mei 2022 om 15:40 Overig

EDE De politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben maandag in de omgeving van de Klaphekweg en Veenderweg een projectiel opgehaald. Het voorwerp was boven water gekomen bij het magneetvissen. Volgens een eerste inschatting van de EOD ging het niet op een explosief maar om een ontsteker. De EOD nam het projectiel mee naar de Edese Heide. Daar had de eenheid nog een melding van het aantreffen van een mogelijk explosief

Na een flinke zoektocht werd het verdachte projectiel gevonden. Het bleek hier te gaan om een werpgewicht. Dat is een ongevaarlijk voorwerp dat door defensie wordt gebruikt om te oefenen met het gooien van handgranaten. Nader onderzoek aan het eerste projectiel leverde op dat dit geen gevaar kon opleveren. De EOD heeft het projectiel niet tot ontploffing gebracht maar meegenomen om te vernietigen. 

REGELGEVING Gevraagd naar de regelgeving binnen de gemeente Ede laat jachtopzichter Victor Nuijten weten dat het niet is toegestaan is om een metaaldetector, een mijndetector of enig ander voorwerp, kennelijk bedoeld voor het opsporen van explosieven, metalen voorwerpen en dergelijke, bij zich te hebben. ,,Een uitzondering daarop is de bebouwde kom. Toch is het niet verstandig om, bijvoorbeeld middels een magneet in lokale vijvers, op zoek te gaan naar metalen. Je weet gewoon niet wat er door de jaren heen omhoog is gekomen in die vijvers of wat er in is gegooid. Ik kan begrijpen dat het spanend is om te doen, maar je moet je afvragen of die spanning tegen het risico opweegt’’, zegt Nuijten.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie