Scandinavisch wintersprookje door strijkorkest Ciconia Consort & Karin Strobos (sopraan)

zaterdag 26 november 2022 20:00 t/m 22:00

Grieg, Bruch en Gade

Reis mee naar het even mysterieuze als adembenemende Scandinavië. Het Ciconia Consort en sopraan Karin Strobos brengen een prachtig programma rondom bekende en verrassende muziek uit het hoge Noorden. Startpunt is Denemarken met een Novelette van Niels Gade. Vandaar gaat de tocht verder naar Noorwegen. Karin Strobos zingt met Griegs ‘Solvejgs Lied’, uit zijn Peer Gynt Suite, een van de bekendste muziekstukken die Noorwegen heeft voortgebracht. Max Bruch op zijn beurt verzamelde in zijn Serenade de mooiste melodieën uit buurland Zweden. Met liederen van Rautavaara en het Epifania van Peteris Vasks gaat de tocht nog verder oostwaarts richting Finland en Letland. Het Ciconia Consort besluit het concert met Griegs beroemde Holberg Suite.  

Ciconia Consort

“Verrassend repertoire, verrassend ambitieniveau - een ontdekking”, schreef Bas van Putten (NRC / De Groene Amsterdammer) enthousiast over het Ciconia Consort. De orkestleden zijn toonaangevende jonge musici, die hun sporen verdienden op nationale en internationale concoursen en concertpodia. Ze worden aangevuurd door dirigent Dick van Gasteren, die zelf de kneepjes van het vak leerde van onder anderen Jan Stulen en Bernard Haitink. Het bijzondere aan het Ciconia Consort is dat het ensemble regelmatig rond tourt vergezeld door vooraanstaand Nederlandse musici. Vanavond is dat sopraan Karin Strobos.

Karin Strobos

Karin Strobos werd in één klap bekend bij het grote publiek toen ze in 2011 bij De Nationale Opera inviel voor een van de uitgevallen hoofdrolspelers. Een droomdebuut, want sindsdien is ze op alle belangrijke operapodia van Nederland, Duitsland en België te zien. Tijdens het Holland Festival 2020 vertolkte ze de rol van Braadspitdraaier in de opera Rusalka van Dvorák. Beluister Karin Strobos voor het eerst in de Edesche Concertzaal, samen met het Ciconia Consort.