Legende van de Kerstroos
Legende van de Kerstroos Tekening Michiel van Gent

Legende van de Kerstroos met cellomuziek

zaterdag 16 december 2023 19:30 tot 20:30

Verhalenverteller Manjo Joosten vertelt de Legende van de Kerstroos van Selma Lagerlöf samen met cellist Ephraïm van Ijzerlooij. Een van de mooiste kerstverhalen over licht en duisternis, goed en kwaad, veroordelen en mededogen. Actueel ook: door eigen offerkracht de natuur redden die ons voedt en van zijn schoonheid laat genieten. Voorafgaand delen uit de Third Suite for Cello van Benjamin Britten. De vertelling wordt omlijst met composities van S. Gubaidulina en eigen composities.

 De roversmoeder en haar kinderen trekken brutaal door het land om voedsel te bedelen. Uit angst voor hen en de rusteloze roversvader, die vogelvrij in het diepe woud leeft, geeft men er de voorkeur aan toe te geven. Op een dag dringt ze ongevraagd de kloostertuin binnen van abt Johannes. Ze verbaast zich over de prachtige botanische tuin die hij daar  heeft aangelegd. Hij is zichtbaar trots als ze hem dat vertelt maar de vrouw van de rover voegt eraan toe dat deze tuin niet te vergelijken is met de die waarin het Goïngerbos zich in de kerstnacht tooit. Een monnik die in de tuin aan het werk is, hoort wat de vrouw tegen de abt zegt en reageert met de woorden.’ Mooie verhaaltjes. Het bos zou toch nooit het geboorte-uur van Christus vieren op een plaats waar zulke mensen als jij en je man wonen!’. Maar abt Johannes kan niet wachten het bos met eigen ogen te aanschouwen en bij de bisschop gratie te bepleiten voor het roversgezin. Op kerstavond begeeft hij zich, gevaren trotserend, samen met de tuinman op weg naar het Goïnger bos……

Locatie