Violiste Noa Wildschut is special guest tijdens het tweede concert van artist in residence Elisabeth Brauß
Violiste Noa Wildschut is special guest tijdens het tweede concert van artist in residence Elisabeth Brauß Esther de Bruijn

Noa Wildschut (viool) en Elisabeth Brauß (piano) - Brahms, Liszt en Ravel

zaterdag 4 februari 2023 20:00 t/m 22:00

Liszt, Brahms en Ravel

“Muziekstukken en stijlen zijn geen geïsoleerde eilanden. Alles staat in verbinding met elkaar” vertelt Elisabeth Brauß aan de Edesche Concertzaal. “Daarom bouw ik mijn programma’s graag op uit stukken die in dezelfde traditie staan.” En dat geldt zeker voor de stukken die Elisabeth en Noa Wildschut spelen. Een van de rode draden is de Franse touch, met muziek van Liszt, Ravel en Poulenc. Maar er is nóg een link, want alle componisten die tijdens deze avond op het programma staan, lieten zich inspireren door allerlei soorten volksmuziek. Ravel bijvoorbeeld verwerkte in zijn Vioolsonate een echte blues, terwijl Brahms en Liszt te rade gingen bij de muziek van de Roma, die in hun tijd mateloos populair was. Bartók en Enescu trokken dat spoor nog verder door en reisden over het Hongaarse en Roemeense platteland op zoek naar authentieke boerenvolksmuziek. Het resultaat is een wervelende muzikale tocht, waarbij Elisabeth en Noa ook nog eens afzonderlijk van elkaar op het podium staan!

Elisabeth Brauß

Wanneer je pianiste Elisabeth Brauß eenmaal hebt gehoord, wil je naar haar blijven luisteren. De internationale pers en het publiek raken niet uitgepraat over haar diep doorvoelde spel. Voor haar tweede concert als artist in residence neemt ze een van meest succesvolle violisten van dit moment mee: Noa Wildschut. Met Bia heeft Elisabeth al een langlopende vriendschap die begon tijdens hun studie in Berlijn. “Voor een tour door Duitsland en Nederland zocht Noa indertijd een pianiste”, vertelt Elisabeth. “We keken of het muzikaal klikte en het bleek een fantastische ervaring.”

Noa Wildschut

Noa Wildschut loopt al heel wat jaren mee in de hoogste regionen van de Nederlandse muziekwereld. Als 6-jarige debuteerde ze op de nationale televisie tijdens het Kinderprinsengrachtconcert 2007. Sindsdien rees haar ster. Een voorlopige kroon op haar glansrijke carrière was haar artist in residency bij het AVROTROS Vrijdagconcert in seizoen ‘20-’21. Maar om al die lof en prijzen is het haar niet te doen. “Voor mij is het mooiste van muziek maken de blijdschap die het mensen kan geven en het plezier om samen met anderen te spelen”, vertelt ze op haar website.

Locatie