Micro-meteorieten: zicht op de geschiedenis van het zonnestelsel

maandag 6 maart 2023 20:00 tot 22:00

De amateurvereniging sterrenkunde Astra Alteria nodigt iedereen uit voor de lezing die zij organiseert op maandagavond 6 maart a.s. De titel is: ‘Micro-meteorieten’. Micrometeorieten zijn kleine stukjes gesteenten die uit ons zonnestelsel komen. Ze worden door de zwaartekracht van de aarde aangetrokken en komen via de dampkring op aarde terecht. Jaarlijks valt er rond 6.000 ton(!) van dit ruimtestof op onze aarde. Variërend van kleine stofdeeltjes tot de wat grotere exemplaren. De kleinste steentjes die veelal kleiner zijn dan 0,5 mm kun je overal terugvinden, zelfs op straat of op je dak. Op Antarctica worden de micro-meteorieten in de meest zuivere vorm aangetroffen, dus niet verpakt tussen allerlei rommel in b.v. de dakgoot. Door de reis in de ruimte veranderen deze kleine steentjes erg van uiterlijk en samenstelling en ze lijken daarom niet meer op de grotere en bekende meteorieten.  

Door allerlei soorten onderzoek aan de micro-meteorieten kan men meer te weten komen over de geschiedenis van ons zonnestelstel vanaf het allereerste begin, dus vanaf het ontstaan van de protoplanetaire schijf.

De lezing wordt verzorgd door Astrid Geurts Eeuwes. Haar onderzoek naar deze micrometeorieten en heeft verrassende ontdekkingen opgeleverd. 

Zij zal in haar lezing precies aangeven waar de fijnkorrelige ruimtematerie vandaan komt, hoe de verandering van uiterlijk en samenstelling ervan in zijn werk gaat.

De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in het Marnix College, Junior Locatie – Prins Bernardlaan 25 6713 MA Ede. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. 

Astrid Geurts is al jaren actief in de sterrenkunde en gespecialiseerd in sterrenkundige applicaties, astrofotografie en micrometeorieten. Bij verschillende (onderwijs)instellingen geeft ze lezingen over deze onderwerpen. Ze is al jaren vrijwilligster bij Volkssterrenwacht Bussloo en Volkssterrenwacht Saturnus in Nijmegen waar zij verschillende activiteiten uitvoert op sterrenkundig gebied en haar kennis en vaardigheden verder ontwikkelt.


Locatie