Nieuwe visie op sport en bewegen krijgt veel animo

17 januari 2019 om 11:01 lokaal Deel je nieuws

Sportservice Ede maakt zich al langere tijd sterk voor een andere kijk op sport en bewegen en is daarbij geïnspireerd door het Athletic Skills Model (ASM). Op donderdag 17 januari kwamen 22 professionals uit de sport, het onderwijs en de gezondheidszorg naar de speciale ASM-instructeuropleiding in de Van der Knaaphal in Ede om de veelzijdige sportvisie ook in hun eigen trainingen, lessen en behandelingen te kunnen implementeren.

In het  ASM-model werken top- en breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg samen om jonge sporters een betere en bredere ontwikkelomgeving te kunnen bieden. De animo voor de instructeuropleiding is volgens Sebastiaan Kuijper, consulent Talentontwikkeling bij Sportservice Ede boven verwachting. “De verspreiding van deze nieuwe kijk op sport en bewegen kan zo snel gaan. Met 22 nieuwe instructeurs in de regio raken sportverenigingen, scholen en zorginstellingen steeds bekender met deze aanpak. Het mooie is dat de instructeurs uit hun eigen organisaties komen.”

ASM in de praktijk

De Van der Knaaphal is in Ede de fysieke plek waar het ASM-model in de praktijk wordt gebracht. Met speciale graphics (spelvormen op de vloer en de muren) wordt de multifunctionaliteit van de ASM-ruimte ten volle benut. “Met veel creativiteit worden spel en plezier gekoppeld aan motorisch leren, met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie. De beweegmogelijkheden worden oneindig veel groter”, meent Kuijper.

SAM Multisport

Sportservice Ede lanceerde eind vorig jaar een aanpak die de ASM-visie op sport en bewegen, ondersteunt: SAM. “Om jonge bewegers een goede basis te geven, is het van belang de sportontwikkeling zo breed mogelijk te houden. Met SAM willen we stimuleren dat kinderen tot tenminste 14 jaar aan multisport doen. Als kinderen met veel verschillende beweegvormen experimenteren, houden ze langer plezier in het sporten, ontdekken ze beter waar hun sporttalent ligt en blijven ze vaker tot hoge leeftijd sporten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie