Studenten bezig met onderzoek op Schiermonnikoog
Studenten bezig met onderzoek op Schiermonnikoog Aeres MBO Ede

Veldwerkweek Toegepaste biologie Aeres MBO Ede groot succes!

17 juni 2019 om 16:59 lokaal Deel je nieuws

EDE - Afgelopen week zijn eerste- en tweedejaars studenten van de opleiding Toegepaste biologie van Aeres MBO Ede op veldwerkweek geweest. Dit houdt in dat de studenten hun geleerde kennis en vaardigheden in de praktijk mochten toepassen.

Doel veldwerkweek
Naast dat de studenten hun kennis en vaardigheden kunnen toepassen in de praktijk en daar enorm veel van leren, heeft de veldwerkweek nog een ander belangrijk doel. Als opleiding Toegepaste biologie doet Aeres MBO Ede mee aan een biodiversiteitsproject, samen met hbo’s. Voor de studenten betekende dat dat zij verschillende insecten monitorden. Ze hebben insectenvallen uitgezet en dagelijks leeggehaald. Op de laatste dag is alles uitgezocht en per niveau vastgesteld. Op basis hiervan kan gekeken worden hoe de ontwikkeling van aantallen en soorten insecten door de jaren zullen zijn. Alle vergaarde informatie is samengebracht en uiteindelijk door de studenten gepresenteerd. “Omdat we meedoen aan een monitoringsproject hebben we het gevoel dat de opdrachten die we doen ertoe doen”, gaf een van de studenten achteraf aan.

Studenten enorm enthousiast
De eerstejaars studenten hebben uitleg gekregen over natuurgebied De Bennekomse Hooilanden, verzorgd door Rob Janmaat. Hij is bestuurslid van Stichting Mooi Binnenveld. Ze snappen nu nog meer over het nut en noodzaak van relaties binnen ecosystemen. “Het uitzoeken van alle insecten was een enorme klus en was soms erg lastig, maar uiteindelijk is het mooi om te zien van welke soorten er veel gevonden zijn en waarom dit is. Dit ontdek je eigenlijk pas als je ermee bezig bent in het veld, dit leer je niet uit een boek”, aldus een van de eerstejaars studenten.
De tweedejaars studenten zijn op Schiermonnikoog geweest. Hier hebben zij veel geleerd over diverse voorkomende ecosystemen. Ze hebben de wadbodem onderzocht op voorkomende fauna, hebben wadgelopen en de kwelder bezocht waarbij ze uitleg kregen over voorkomende flora en fauna en de invloed van getijden hierop. “Het was mooi om in contact te komen met, voor mij, een nieuw type natuur en hierover te leren. Door een week op een plek te zijn hebben we veel verdiepende informatie gekregen en heb ik nu meer inzicht in de samenhang van flora en fauna van een wadden ecosysteem”, aldus een van de tweedejaars studenten.

Al met al was het een enorm leerzame en succesvolle week voor de studenten. Een teken voor het onderwijs dat dit soort projectweken enorm van belang zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie