Wandelaars maken graag een ritje met de voertuigen van Keep Them Rolling
Wandelaars maken graag een ritje met de voertuigen van Keep Them Rolling Archief Stichting Recreatie Veluwe & Vallei

36e Pegasus wandeltocht eerbetoon Britse helden

17 oktober 2019 om 11:21 Activiteiten Deel je nieuws

Zaterdag 26 oktober biedt de SRVV weer honderden deelnemers de mogelijkheid de Pegasus Wandeltocht te lopen. Men volgt deels de ontsnappingsroute van 124 militairen in oktober 1944. Deze helden zaten, na de Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Hei, ondergedoken in de regio. Het betrof de grootste geslaagde ontsnapping aan de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Onderduiken was gevaarlijk voor de onderduikers zelf  én voor de inwoners die hen in een hooiberg, thuis of in ondergrondse kelders verstopten en verzorgden. In de chaos tijdens de evacuatie van Bennekom op 22 oktober 1944 zette het verzet met hulp van Canadese bootjes de onderduikers over de Rijn. Een 2e poging vanaf De Mossel mislukte. De Engelse bevelvoerder negeerde de waarschuwingen van Nederlandse gidsen en volgde zijn kompas richting zuiden: men liep direct in het schootsveld van Duitse stellingen. 

De routes leiden langs markante punten uit de Slag om  Arnhem. De 20 km loopt van De Hartenberg via Juffrouw Tok, door de Sysselt, het Edese bos en langs het Edese Mausoleum. De 30 km volgt deels deze route met extra controlepunt bij Restaurant Campman, Renkum. Allen finishen bij de De Schuilplaats.De 12,5 km voert via het Edese Bos en de Ederheide  langs het Belgenmonument. Dit herinnert aan de opvang van in WOI gevluchte Belgen. Deze route eindigt op `s Heeren Loo, locatie De Hartenberg.

Authentieke legervoertuigen van Keep Them Rolling vervoeren de wandelaars na de finish naar de startlocatie, een altijd bijzonder aspect aan deze wandeltocht. Ook de Pegasus Pipes and Drums luisteren de controlepunten weer op en ontvangen de lopers bij de finish.

Deze SRVV-wandeling geeft recht op een stempel in het Oranje wandelpaspoort,  uitgegeven ter gelegenheid van 75 jaar herdenken en vieren. Wie binnen twee jaar stempels van alle vier de wandelingen verzamelt ontvangt een extra herinnering. 

Informatie
Startlocatie 20 en 30 km:  ’s Heeren Loo  Locatie De Hartenberg, congrescentrum
Het Hart Apeldoornseweg 60 6733 SC Wekerom (langs de N304 volg de borden).
Starttijden 30 km: 08.00-11.00 uur; 20 km 08.00-12.00 uur.
Startlocatie 12,5 km: De Schuilplaats, Otterloseweg 18A. 6718 ZM Ede; Starttijden 08.00- 13.00 uur. Beide startbureaus sluiten om 17.30 uur.

Startkaarten: 7 euro p.p. bij het startbureau, incl. routebeschrijving
KWBN-leden ontvangen een consumptiebon, te besteden in De Schuilplaats
Informatie: htpp://www.srvv-events.nl/pegasus-wandeltocht of info@srvv-events.nl

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie