Zwaartekrachtsgolven: Een nieuw venster op ons Universum

31 oktober 2019 om 12:48 Verenigingen Deel je nieuws

Op maandagavond 11 november  belegt Astra Alteria weer een gezellige en leerzame ‘Science Café-avond bij Red’s Tapas Grill & Bar, Museumplein 3 Ede. Vanaf 19.30 uur is er inloop. Om 20.00 uur zal prof. dr. Frank Linde van NIKHEF, het Instituut voor Fundamenteel Onderzoek aan de Materie,  zijn presentatie houden over zwaartekrachtsgolven, de instrumentatie om ze te meten en de metingen die de afgelopen paar jaren reeds gedaan zijn en wat  daarvan geleerd is en nog geleerd kan worden. Vervolgens neemt hij u mee naar de ambities voor de toekomst waarin de grensregio Zuid-Limburg als mogelijke locatie voor de Einstein Telescope een bijzondere positie heeft.

Alles wat we weten van het heelal, weten we door metingen met elektromagnetische straling, zoals Röntgenstralen, zichtbaar licht of radiogolven. Het kunnen meten  van zwaartekrachtsgolven opent een nieuwe manier om het heelal waar te nemen en ontsluit geheimen over het vroege heelal en die van zwarte gaten en neutronen sterren.

Prof. Linde zal vanuit zijn eigen bijdrage aan het onderzoek van de waarneming van de zwaartekrachtgolven een boeiende lezing verzorgen.

Toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze bijzondere avond slechts € 6,-. Parkeren is mogelijk onder supermarkt Hoogvliet, De Halte 269.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie