Twee meiden spelen tijdens het openingsfeest in speeltuin De Korenbloem
Twee meiden spelen tijdens het openingsfeest in speeltuin De Korenbloem Hanneke van der Put

Start huiswerkproject: “Ik zie alleen maar mensen met blije gezichten!”

4 november 2019 om 15:36 Onderwijs Deel je nieuws

Op 30 november was de officiële start van het huiswerkproject ‘Maatjes: meer dan huiswerk’ in speeltuin De Korenbloem. Kinderen konden met hun maatje in de speeltuin spelen, knutselen en er was iemand om te schminken. Een laagdrempelige manier voor de maatjes en kinderen om elkaar beter te leren kennen.

Het project is een onderdeel van Netwerk Dien je Stad en momenteel hebben ongeveer 35 kinderen een maatje. De kinderen die huiswerkbegeleiding krijgen zijn tussen de 8 en 12 jaar en worden via school aangemeld. In een schooljaar helpt een vrijwillig maatje hen met het vergroten van hun vaardigheden. Voor veel kinderen geeft de begeleiding een gevoel van steun en dat vergroot hun zelfvertrouwen.

De meeste kinderen die een maatje hebben zijn van buitenlandse komaf en hebben een taalachterstand. “Dit is ook voor het maatje erg interessant, om een andere cultuur te leren kennen” vertelt projectleider Marianne Boonstoppel. “Dat is het mooie aan dit project, het gaat om veel meer dan alleen huiswerk. Het werkt twee kanten op: het maatje en kind kunnen van elkaar leren!”

Veel maatjes studeren aan de CHE, maar dat is zeker geen vereiste. Vanuit het project worden workshops en trainingen gegeven en wordt contact gehouden met de basisschool waar het kind op zit. Daarnaast wordt geprobeerd een goede match te maken tussen maatje en kind, bijvoorbeeld op basis van een gezamenlijke interesse, hobby of sport.

Eén van de maatjes vertelt: “We hebben kennisgemaakt en ik ben nu een paar keer bij mijn maatje thuis geweest. We oefenen op een speelse manier met begrijpend lezen, dat vindt hij leuker dan hij in eerste instantie dacht. Maar ik vind het leuk om hem nu samen met zijn vriendjes te zien, dan leer ik hem weer op een hele andere manier kennen!”

Meer weten over het huiswerkproject of wil je je aanmelden als maatje? Kijk dan op www.dienjestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie