Litho's van Marc Chagall in de RK Kerk Bennekom
Litho's van Marc Chagall in de RK Kerk Bennekom eigen foto

Inspiratie-avond Chagall en Mozes groot succes

9 november 2019 om 10:31 Activiteiten Deel je nieuws

De eerste Chagall en Mozes inspiratie-avond afgelopen dinsdag was een enorm succes. Bijna 100 mensen kwamen naar de RK Kerk in Bennekom. Zij werden geïnspireerd door de schilderijen en litho’s van Marc Chagall  met een lezing door theoloog Ben Piepers. De rode draad in het werk van Chagall en de lezing van Ben Piepers was “ Stijg boven je belangen uit om mens te worden’”.

 

De avond begon met een toneeluitvoering van Machteld Vos de Wael naar André Malraux: Et sur la Terre, gevolgd door cellomuziek ‘ Zang van de vogels’ van Pablo Casals, gespeeld door Maria Trinn. In zijn lezing  begon Ben Piepers met Andre Malraux. Hij belandde als jonge man in de gevangenis en daar legde hij de basis voor het boek dat in 1933 verscheen met de titel ‘Het menselijk tekort’. Dat boek gaat er over dat veel dingen je gewoon overkomt en waar je als mens maar mee te leven hebt. Weer terug in Frankrijk vocht hij in Spanje mee met de republikeinen tegen dictator Franco. Op latere leeftijd werd hij zelfs minister van cultuur. De verbinding met Chagall was dat beiden bevriend waren en ‘het eigenbelang niet de boventoon laten zijn’ tot levenskunst hadden.  Dit komt terug in het werk van Chagall. Veel kunstwerken van Chagall gaan over de bevrijding van het joodse volk uit Egypte en over de betekenis van het leven. Mozes ontving de boodschap van de Eeuwige in tien woorden. Wat is dat? Wat betekenen deze woorden? Wat zie je de schilderijen van Chagall? Na afloop werd er nog lang nagepraat.

 

De volgende inspiratie-avond over Chagall en Mozes is op 19 November a.s., weer om 20:00 uur in de RK kerk te Bennekom. Deze avond gaat over Chagall en Mozes als boodschapper. 

Vanaf 19:30 uur is de kerk open en is er koffie en thee. De toegang is vrij. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie