Buitengebied zet alcoholgebruik op pauze

18 december 2019 om 15:56 Maatschappelijk Deel je nieuws

‘Jongeren moeten niet te jong beginnen met alcoholgebruik.’ Dat bericht komt de laatste jaren steeds duidelijker door. De boodschap dat ook veel volwassenen eigenlijk iets teveel drinken, is wat moeilijker over het voetlicht te krijgen. En dan nog, wat is teveel? Om dat te testen is er de actie “Ik Pas”  dertig of veertig dagen zonder alcohol, een landelijke actie die verbazend effectief is.

Hoe werkt het?

Via de website www.ikpas.nl schrijf je je in. Je kunt kiezen tussen 30 dagen geen alcohol, beginnend op 1 januari of 40 dagen, beginnend na de Vastenavond (carnaval). Gedurende die periode bent je  één van de vele Nederlanders die een maand geen alcohol drinkt. Je krijgt in die periode mail over de gevolgen voor je lichaam, over ervaringen van anderen en over alternatieven voor alcohol. Na die periode vul je een enquête in. Een half jaar later krijg je opnieuw een enquête.

Wat heb ik er aan?

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft de effecten van een maand zonder alcohol goed in kaart gebracht. Tienduizenden mensen vulden enquêtes in, die ook weer werden vergeleken met acties in omliggende landen. We hebben 10 effecten voor je op een rijtje gezet. 

Zes effecten op korte termijn

*1 55% van de deelnemers voelt zich na 30 dagen fysiek fitter.
*2 56% voelt zich mentaal  fitter, staat positiever in het leven.
*3 40%  slaapt beter.
*4 58% heeft meer inzicht in haar eigen drinkgedrag en kiest bewuster wel of juist niet te drinken.
*5 50% ziet dat een maand zonder alcohol een goed voorbeeld blijkt te zijn voor de kinderen.
*6 26 0% verliest ook overtollig lichaamsgewicht.

Vier effecten op lange termijn

*7 Een half jaar later drinken deelnemers nog steeds 30% minder alcohol dan voor de actie.
*8 Voor 45% van de deelnemers is het doorbreken van een gewoonte de belangrijkste opbrengst, “nee” kunnen zeggen blijkt niet alleen te werken voor alcohol maar ook voor chocolade, koekjes en andere gedrag.
*9 Op termijn is die gedragsverandering ook voelbaar in de portemonnee.
*10 Zelf minder drinken heeft meer invloed op het drinkgedrag van de kinderen, dan welk verbod of welke regel dan ook.

Buitengebied Ede doet mee

Medewerkers van het wijkteam De Dorpen gingen je in de afgelopen jaren al voor. Ook dit jaar is daar weer groot enthousiasme, de meeste leden vanb het wijkteam De Dorpen heeft zich ingeschreven. Doe jij ook mee? Schrijf je snel in!

Meer informatie vind je op www.ikpas.nl

 

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie