Cor Deelen woont thuis met zorg en ondersteuning van familie en professionals
Cor Deelen woont thuis met zorg en ondersteuning van familie en professionals Niek Stam

Voorkom wachtlijst verpleeghuis door goede zorg thuis

15 januari 2020 om 09:49 Zorg Deel je nieuws

“Pak de wachtlijsten voor de verpleeghuizen aan door te investeren in goede zorg en ondersteuning thuis”, vindt bestuurder Kars Hazelaar van Opella. “De meeste ouderen willen graag thuis blijven wonen. Wij zien dat dit heel vaak kan als je thuis goed kijkt naar wat iemand nodig heeft. Dat is meer dan medische zorg. Het gaat om oog en oor hebben wat voor iemand en zijn naasten echt belangrijk is.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de wachtlijsten voor verpleeghuizen. Opella biedt zorg en ondersteuning thuis en in verpleeghuizen. “Wij zien dat vrijwel iedereen graag thuis blijft wonen", zegt Hazelaar. Dat geldt ook voor Cor Deelen (79), klant van Opella in Ede. Hij heeft sinds een paar jaar dementie. “Ik wil hier blijven wonen. In mijn eigen huis ben ik vrij om te doen en laten wat ik wil.” Zelfstandig wonen is voor Deelen mogelijk dankzij zijn kinderen, een casemanager dementie, wijkverpleegkundige zorg, hulp bij het huishouden en dagbesteding op een zorgboerderij. Zoon Henk speelt een belangrijke rol in het regelen van de zorg voor zijn vader. “Ik heb me verdiept in de achtergrond van mijn ouders om helder te krijgen welke dingen er voor mijn vader echt toe doen. Het is belangrijk dat je thuis een vaste ploeg mensen hebt, die op de hoogte zijn van de situatie en mijn vader goed kennen.”

Kwaliteit van leven
“Ook mensen die geen of een klein netwerk hebben moeten thuis kunnen blijven wonen”, vindt Hazelaar. “In Ede regelen we dat met één klant, één plan, één arrangeur. De arrangeur is bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of casemanager dementie. Die kan zorg en ondersteuning inzetten uit verschillende financiële stromen. We zijn op weg om klantvolgend dwars door de domeinen van gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor heen te doen wat nodig is. Opella tekende hiervoor eind 2017 een samenwerking met de gemeente Ede, zorgverzekeraar Menzis en zorgkantoor Menzis.”

Praten
De basis van goede zorg en ondersteuning is volgens Henk en Cor Deelen praten. Zoon Henk: “Je moet aangeven wat je wilt en belangrijk vindt. Ik wil dat iedereen die hier over de vloer komt, mijn vader ziet als mens en hem kent. Bij de professionals toets ik regelmatig of zij ook vinden dat het goed gaat met mijn vader. Je moet blijven praten met elkaar en signalen geven als er veranderingen zijn. Dan is er thuis heel veel mogelijk.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie