MIX architectuur baseerde zich voor het ontwerp van de twee getrapte parkvilla’s op het omliggende landschap.
MIX architectuur baseerde zich voor het ontwerp van de twee getrapte parkvilla’s op het omliggende landschap. MIX architectuur bv, Ede

Nieuw icoon De Verbinding op voormalig kazerneterrein opgeleverd

23 januari 2020 om 14:41 Nieuwbouw Deel je nieuws

Appartementengebouw De Verbinding in Ede is opgeleverd: de eigenaren van de 24 woningen ontvingen onlangs hun sleutel. MIX architectuur in Ede ontwierp een nieuw icoon op het historische terrein van de voormalige Simon Stevinkazerne. Door de vloeiende vormen en twee getrapte gebouwen is De Verbinding een markante verschijning.

Het ontwerp is ingegeven door de locatie in het bospark dat de wijk doorkruist: op de grens van stad en natuur. Door de positie en bewerking van de twee getrapte parkvilla’s ontstaat een spel met het omliggende landschap; de twee solitaire volumes liggen als ‘meubels’ in het park. De gebouwen lijken elkaar te omarmen en creëren samen een collectieve buitenruimte. Tegelijkertijd biedt de ruimte tussen de elementen een interessante doorkijk in het park en vrij zicht vanuit de appartementen.

Connectie met omgeving

De afgeronde vormen en vloeiende lijnen verzachten de contouren, waardoor het park ontspannen langs en tussen de gebouwen door vloeit. Elk appartement ligt aan een afgeronde hoek, zodat je vanuit iedere woonkamer vrij uitkijkt op het omliggende groen. De aansluitende, meerzijdige terrassen vormen als bijzondere buitenkamer vervolgens de schakel tussen woning en natuur.

Het heldere lijnenspel met de vloeiende, organische vormen wordt doorgezet in de plint van het gebouw. Vanuit het park loopt het maaiveld tussen de gebouwen schuin omhoog. Dit nodigt uit om het terrein te betreden.

De combinatie van bakstenen en verticale, houten lamellen in de gevel versterkt het landschappelijke karakter van De Verbinding. De witte, horizontale banden geven het gebouw een mooie geleding en daarmee een menselijke maat.

De 24 appartementen zijn ondergebracht in twee gebouwen en variëren in oppervlakte van 125 tot 200 vierkante meter. In de basis heeft elk gebouw drie appartementen per verdieping. Door de getrapte opbouw bevinden zich in de vierde laag twee appartementen per verdieping en heeft elk gebouw één topappartement op de vijfde laag. De bergingen en parkeerplaatsen zijn landschappelijk ingepast onder het gebouw.

Nieuwbouw op historische locatie

MIX architectuur en opdrachtgever Bouwbedrijf Van Ree haalden de opdracht middels een tender binnen. De Verbinding is onderdeel van nieuwbouwwijk Simon Stevin. In deze wijk op een van de voormalige kazerneterreinen in Ede worden 500 woningen gebouwd. Mix architectuur ontwierp hier ook appartementengebouwen De Parkwachter en Bloemkwartier.

De gebouwen lijken elkaar te omarmen en creëren samen een collectieve buitenruimte.
De afgeronde terrassen op de hoeken van het gebouw vormen als bijzondere buitenkamer de schakel tussen woning en natuur.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie