Het terrein waar zonneveld Nergena zou moeten komen
Het terrein waar zonneveld Nergena zou moeten komen Erik Wesselius

Geen zonneveld bij Nergena

18 april 2020 om 14:04 Natuur en milieu Deel je nieuws

Op 21 januari verleende de gemeenteraad van Ede met een meerderheid van 1 stem een ‘voorlopige verklaring van geen bezwaar’ voor een zonneveld bij Nergena. Het veld zou moeten komen te liggen op grond van Wageningen University.

Stichting Milieuwerkgroepen Ede wil geen zonneveld bij Nergena. Ook de omwonenden zijn tegen aanleg van het zonneveld. Er zijn in de gemeente Ede genoeg betere plekken voor grote zonnevelden. Door het zonneveld bij Nergena toe te staan, gaat de gemeente in tegen haar eigen beleid: zonne-energie bij voorkeur op daken, dubbel ruimtegebruik en op restgronden, en pas in laatste instantie op landbouwgrond.

De aanleg van het zonneveld bij Nergena betekent verrommeling van een gaaf en open agrarisch landschap en aantasting van bestaande natuurwaarden. Zes monumentale en ecologisch waardevolle bomen op het terrein zullen moeten worden gekapt. Deze bomen zijn van belang voor vogels en vleermuizen.

Onder en tussen de zonnepanelen zullen inheemse planten worden ingezaaid om daarmee de biodiversiteit te verhogen. Dit is geen ecologische versterking maar floravervalsing. En onder de zonnepanelen zullen maar weinig planten willen groeien want zonnepanelen schermen de zon en de regen af.

Ook voor de vogels zal het zonneveld geen vooruitgang zijn. De patrijzen, die hier veel voorkomen, hebben open terrein nodig, evenals kieviten en wulpen. Rond het zonneveld zullen hoge hekken komen te staan. Daardoor kunnen reeën uit de omgeving niet langer van de Dijkgraaf naar het bosje rond de oude kasteelvijver van Nergena trekken.

Bij aanleg van het zonneveld wordt het bestaande klompenpad verlegd en komt het te lopen over een half-verhard onderhoudspad tussen twee hoge hekken met daarachter meters hoge zonnepanelen. Een stuk minder aantrekkelijk dan hoe het nu is: wandelen door het weiland, met een weids uitzicht naar alle kanten, waar in het voorjaar kieviten door de lucht buitelen.

Uit documenten die het bedrijf LC Energy voor de vergunningaanvraag heeft overlegd, blijkt ten slotte dat het zonneveld bij Nergena helemaal niets zal bijdragen aan de energiebehoefte van de gemeente Ede. De opgewekte elektriciteit wordt niet aan het net geleverd, maar gaat direct naar de Wageningen University.

Stichting Milieuwerkgroepen Ede vindt het zonneveld bij Nergena een slecht plan en heeft B&W en de gemeenteraad met klem gevraagd om geen vergunning te verlenen voor dit project.

Erik Wesselius
Bestuurslid Stichting Milieuwerkgroepen Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie