Jonge mantelzorger Sharon is blij met de steun van jongerenwerker
Jonge mantelzorger Sharon is blij met de steun van jongerenwerker Ria Maliepaard - de Sociale Zaak

“Altijd al klik met opa’s en oma’s”Twijfels delen als jonge mantelzorger

30 mei 2020 om 10:42 Maatschappelijk Deel je nieuws

HARSKAMP-Sharon (16) zorgt dagelijks met haar familie voor haar oma (81). Ze praat er weinig over. Maar wel met Gerrie,  jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Malkander. Sharon: “Ze luistert goed en geeft tips, dat is fijn.”

Week van de jonge mantelzorger
Meer aandacht voor mantelzorgers is nodig. Zeker in deze Coronatijd. Professionele hulp valt weg, er is minder bezoek. Cliënten zeggen soms hulp af uit angst voor besmetting. De taak van mantelzorgers wordt zwaarder. Van 1-7 juni is de landelijke week van de jonge mantelzorger.  Sharon: “Mijn grootouders wonen al mijn hele leven naast ons. Ze zorgden voor ons en nu is het omgedraaid. Dat ging vanzelf.”

JOP
Via vrienden kwam Sharon een paar jaar geleden bij het JOP, een jongerenontmoetingsplek in buurtcentrum de Spil met Gerrie in contact. Die stelde vast: ‘Sharon, jij bent mantelzorger’. Ze was verbaasd, maar beseft dat zij haar hulp normaal vindt, maar ze kent feen andere jongere mantelzorgers. Twee vriendinnen weten ervan, maar ze praat er, ook op school, nauwelijks over. Ze heeft voldoende tijd voor leuke dingen. Haar opleiding Zorg en Welzijn gaat uitstekend.  En na haar stage bij Verpleeghuis ‘Metje’ in Harskamp wil ze absoluut de ouderenzorg in.

Steun
Sharon vindt de zorg voor een naaste echt anders dan in een verpleeghuis:  “Toen opa ernstig ziek was zorgden we 24/7 voor hem. Na zijn dood ging oma achteruit. ” Haar ouders zorgen op dat ze tijd houdt voor school, vrienden en haar bijbaan bij de Plus. In deze Coronatijd krijgt oma minder bezoek en is eenzamer. Dus zet Sharon een tandje bij. Dat oma soms onverwacht wat kribbig doet of moppert zorgt voor twijfel: doet ze het we goed? Gerrie legt dan uit dat ouderen soms onbewust de mensen die voor ze zorgen pijn doen met een klacht of opmerking. Ook geeft ze tips hoe je daarmee om kunt gaan.

Tips
Sharon raadt jonge mantelzorgers aan vrienden te blijven zien: “Ik deed dat niet en moest opnieuw beginnen. School is ook belangrijk.” Ze weet dat het lastig is de impact van mantelzorg met je familie te bespreken, omdat ze ook emotioneel betrokken zijn. Zoek dus iemand die niet direct betrokken is: "Ik heb Gerrie, die iets meer afstand heeft, goed luistert. Soms heb ik geen ruimte voor andere problemen en is mijn energie op. Dan bel ik Gerrie. Ze is er voor me, ze luistert goed en helpt me. Ik gun elke mantelzorger zo iemand."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie