In 2019 was de Concordiamolen oranje verlicht. Soroptimisten en leden van Valley Voices gaven het startsein voor de 16 dagen actie tegen geweld tegen vrouwen. Dit jaar geen bijeenkomst, maar wel ook de Oude Kerk en de brug De Poortwachter uitgelicht.
In 2019 was de Concordiamolen oranje verlicht. Soroptimisten en leden van Valley Voices gaven het startsein voor de 16 dagen actie tegen geweld tegen vrouwen. Dit jaar geen bijeenkomst, maar wel ook de Oude Kerk en de brug De Poortwachter uitgelicht. Arjan van Bruggen

Ede kleurt 16 dagen oranje in actie tegen geweld tegen vrouwen

16 november 2020 om 22:52 Overig Deel je nieuws

Vanaf woensdag 25 november worden de A12-brug De Poortwachter, de Oude Kerk en de Concordiamolen oranje uitgelicht, op initiatief van Soroptimist Club Ede. Hiermee wordt 16 dagen lang aandacht gevraagd voor de actie ‘Stop geweld tegen vrouwen’, die wereldwijd gevoerd wordt.

Dit jaar ligt de focus op het belang van melden van geweld: slecht 10% van de vrouwen die met geweld te maken heeft, meldt dit bij een instantie. Het taboe op melden moet worden doorbroken, vinden vrouwenorganisaties. In oktober is mede daarom de website Geweldtegenvrouwenmelden.nl gelanceerd; de hulplijn 0800-2000 moet ook meer bekendheid krijgen.

‘Orange the World’ is de campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen. De campagne begint op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en duurt tot 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens. 

Tegen geweld tegen vrouwen in Ede

Sinds 2015 worden in Nederland ook gebouwen oranje verlicht in het kader van Orange the World. Dit jaar wordt voor het eerst ook het Provinciehuis in Arnhem verlicht. In de gemeente Ede waren vorig jaar voor het eerst de Concordiamolen en de  RK kerk in Bennekom verlicht. De Edese Soroptimisten zijn erg blij dat de gemeente Ede en de provincie Gelderland meewerken aan uitbreiding van de actie, door nu ook de Oude Kerk en de Poortwachtersbrug over de A12 te verlichten. In Bennekom wordt dit jaar ook de muziekkoepel verlicht, op initiatief van de Bennekomse Soroptimisten.

Ook in Ede is geweld tegen vrouwen helaas aan de orde van de dag, met het meest in het oog springend de gewelddadige dood van de 22-jarige Shelley Bosch in juni jl. 

De Edese Soroptimisten kunnen in verband met de coronabeperkingen niet bij elkaar komen op de actie-avond 25 november. In plaats daarvan is een poster-actie gestart, dragen Soroptimisten mondkapjes met de boodschap ‘Stop geweld tegen vrouwen’ en vragen ze op social media extra aandacht voor de actie. Dat gebeurt onder meer met een fotocompilatie van selfies die rond 25 november wordt gelanceerd. En ook met het ondersteunen van een landelijke petitie voor betere hulpverlening, die op dit moment al door bijna 2.000 mensen is getekend.

Meedoen?

Dat kan! Maak zelf ook een selfie met opgestoken hand en oranje kledingaccenten en verspreid dit via je eigen social media, met een link naar www.orangetheworld.nl. Samen zeggen we als maatschappij ‘Nee tegen geweld tegen vrouwen’.
 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie