Ondernemersprogramma voor jongvolwassenen in een tussen(half)jaar

8 januari 2021 om 14:56 Zakelijk Deel je nieuws

Eén op de drie studenten maakt zijn studie niet af. Ruim 10% van de jongvolwassenen neemt een tussenjaar. Eenmaal op een Hbo valt 15% van de Havisten af en 25% van de Mbo’ers. Doorstuderen, urenlang in de (online) schoolbanken zitten en studieboeken zijn voor veel jongeren steeds minder vanzelfsprekend. Zeker in dit corona-studiejaar vallen veel studenten uit. Daarom start de Nederlandse Ondernemers Academie een extra ondernemersprogramma in februari.

Michiel Wismans (Bennekom) en Imre de Groot (Oosterbeek) zijn de oprichters van de Nederlandse Ondernemers Academie. Zij willen jongeren (17- 24 jaar) met ondernemersbloed op een moderne wijze inspireren en laten leren. De Groot: “Wij geloven dat veel jongvolwassenen willen leren door te doen. Degene die dromen van een eigen bedrijf, bieden wij een programma, waarin zij het ondernemerschap ontdekken.”

Verouderde kennis na afstuderen

“Jongeren beginnen steeds eerder te ondernemen, met eigen webshops en apps”, vult Wismans aan. “Maar goed ook, want de kans dat je later als ondernemer je geld gaat verdienen wordt steeds groter. Er zijn nu al meer dan een miljoen freelancers. Tegelijkertijd zijn er nauwelijks Hbo-opleidingen waar je ondernemersvaardigheden leert. In ons programma bouw je heel praktisch aan je eigen bedrijfje en ontdek je zelf wat daar allemaal bij komt kijken. Daarnaast ga je zeilen, survivallen en de martial arts beoefenen.”

Wismans en de Groot zijn samen goed voor vijf kinderen waarvan een deel tegen hetzelfde probleem aanloopt als zijzelf toentertijd. Welke studie kies je als je eigenlijk geen zin hebt in nog eens vier jaar taaie stof? De Groot: “Kennis ligt op straat. Noodzakelijk marketingbedrijf heb ik de afgelopen drie jaar opgedaan. Gewoon door te doen. Ontwikkelingen gaan zo snel dat de opgedane kennis bij sommige studies na afstuderen al is verouderd. Het gaat steeds meer om vaardigheden, zeker in het ondernemerschap.”

Leren ondernemen

Jun je ondernemen wel leren? Wismans: ‘Kun je een professionele tennisser worden?’ “Nee, niet zomaar. Daar heb je zeker talent voor nodig. Maar als je sportief bent en je hebt de juiste drive om aan je fore- en backhand te werken, kom je een eind. Ditzelfde geldt voor ondernemen. Daarvoor moet je ondernemend, besluitvaardig en gedreven zijn. Daarnaast heb je lef, motivatie en inspiratie nodig om überhaupt te beginnen. En dat is precies wat wij bieden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie