De Fermi-paradox: waar zijn alle Aliens? Ideeën en oplossingen

17 januari 2020 om 14:39 Verenigingen Deel je nieuws

Maandagavond 10 februari 2020 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing  “De Fermi-paradox: waar zijn alle Aliens? Ideeën en oplossingen”. De lezing wordt verzorgd door Klaas Jan Mook, hoofdbestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer-en Sterrenkunde. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in het Science Café in Ede, Museumplein 3. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00.

De lezing vangt aan met een korte beschrijving over het leven van de natuurkundige Enrico Fermi (1901-1954) en de naar hem genoemde paradox.  Het universum is ongelooflijk groot - miljoenen sterren en nog veel meer planeten. Dus... er moet daar wel leven zijn toch? Maar waar is het? En nog belangrijker, wat betekent dit voor onze toekomst in dit gigantische en enge universum?

De kern van het betoog gaat over een groot aantal mogelijke oplossingen van de paradox, waarbij uitgebreid wordt ingegaan op het ontstaan en de evolutie van het leven op Aarde.  De voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor het ontstaan van leven zoals wij dat kennen. Wat leert ons dat over het vóórkomen van leven in het heelal in het algemeen en intelligent leven in het bijzonder. Er wordt ook ingegaan op de (on)mogelijkheden van het maken van interstellaire reizen. We gaan verder met de diverse bedreigingen en moeilijkheden die de intelligente beschaving tijdens zijn ontwikkeling ondervindt, zowel afkomstig uit het Universum als vanuit zichzelf. Uiteindelijk resulteren al deze overwegingen in een conclusie waarmee de paradox kan worden opgelost en kunnen we wetenschappelijk verantwoorde uitspraken doen over het al dan niet voorkomen van andere intelligente levensvormen in het heelal.

Klaas Jan Mook is onder meer lid van het hoofdbestuur van de KNVWS. Hij geeft al vele jaren lezingen op sterrenkundig gebied door het hele land.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie