Akker langs de dr. Hartogsweg nabij Bosbeek Bennekom bespoten met glyfosfaat, voorjaar 2019.
Akker langs de dr. Hartogsweg nabij Bosbeek Bennekom bespoten met glyfosfaat, voorjaar 2019. JDT Ede

Lieve boeren: Stop met glyfosfaat in de Gelderse Vallei!

27 februari 2020 om 10:10 Opinie Deel je nieuws

Ik loop over van waardering voor boerinnen en boeren. Mijn familienaam wijst me op een eeuwenlange keten van landbouwers. Ik ben dankbaar voor wat de schepper, moeder aarde, boeren, boerinnen, bakkers en al die mensen hebben gedaan voor ons voedsel.

Toch is er ook een ander punt. Ik maak lange fietstochten in de omgeving van Ede en het landschap is altijd overweldigend mooi.

Er zijn een paar moeilijke weken in het voorjaar en daar zie ik nu al als een berg tegenop. Als sommige akkerbouwers in de Gelderse Vallei hun velden met winterrogge bespuiten met glyfosfaat. Vijftig jaar geleden door het Amerikaanse bedrijf Monsanto op de mark gebracht onder de naam Roundup. Binnen enkele dagen kleuren de akkers bruin en de landbouwer kan na licht ploegen of frezen mais of gras inzaaien. Lekker makkelijk even spuiten en dan klaar, maar niet heus! Alle leven op de akker wordt doodgemaakt, insecten, bijen, vogels en kleine dieren lijden eronder. De Living Planet Index, laat al jaren achtereen zien dat het aantal soorten vooral op het boerenland af neemt.

Een enkele keer verzamel ik moed en stap ik op de akkerbouwer af. Ik toon mijn waardering en breng ook mijn kritische punt naar voren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik meer luister dan praat. Ik luister naar de verhalen over boeren die in de tang zitten van de banken, de overheid, de supermarkten en ook nog eens de kritische consumenten zoals ik, waardoor velen van hen onder de armoedegrens zakken en vaak wanhopig worden. Ik vind het belangrijk dat het verdriet en de wanhoop op tafel komt en dat we gaan leren zien dat het probleem van de boeren, het probleem van alle inwoners van het land is.

Vaak worden we het eens of het feit dat we de aarde te leen hebben van onze kinderen en kleinkinderen. “Ik gebruik het al veertig jaar en ik mankeer niks”, zei een boer tegen me. Dat is natuurlijk heel fijn, maar toch brengen we de biodiversiteit zoveel schade toe, dat het met de natuurlijke veerkracht nauwelijks meer is op te lossen.

In de komende jaren zal glyfosfaat stapsgewijs verboden worden in Europa. Heel veel boeren gebruiken het al niet meer omdat het ook niet nodig is. Daarom: bovenstebeste boeren en akkerbouwers van Nederland: help glyfosfaat definitief de wereld uit! Dan zal mijn waardering nog sterker worden en zullen steeds meer mensen met hun winkelwagen keuzen maken voor eerlijk en duurzaam gekweekt voedsel, waardoor de boerinnen en boeren ook zelf een goede boterham kunnen verdienen.

Jan Durk Tuinier

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie