Geen zonnevelden op agrarische grond, Edes bestuursakkoord achterhaald!

31 mei 2020 om 08:54 Natuur en milieu Deel je nieuws

Het Edese bestuursakkoord van 2018 is ten aanzien van zonnevelden op agrarische gronden achterhaald. Voortschrijdend inzicht laat inzien dat aanleg op agrarische gronden zoals het Zonneveld Dijkgraaf niet meer kan. De coalitiepartijen ChristenUnie, CDA, Gemeente Belangen, VVD en GroenLinks verschuilen zich achter dit akkoord. Ze zijn blind voor ontwikkelingen en inzichten sinds begin 2018, zoals de corona crises en droogte. Het lijkt wel of als de wereld vergaat, zij zich nog steeds blijven beroepen op dit bestuursakkoord.
Vele bewoners in het buitengebied nabij dit zonneveld, maar ook in de aangelegen dorpen vinden de aanleg van het zonneveld Dijkgraaf nabij Dijkgraaf en Langesteeg in Bennekom niet meer kunnen. De petitie tegen dit zonneveld is door meer dan 1.100 mensen ondertekend. In het voorjaar van 2020 zijn nog eens 135 zienswijzen tegen dit zonnneveld ingediend.  
Ook landelijk beleid, de Edese Landbouwvisie en de concept Regionale Energiestrategie Food Valley maken de aanleg van dit veld niet mogelijk. 
Landbouwvisie
Volgens de recent aangenomen Landbouwvisie van 14 november 2019 stimuleert en bevordert Ede de realisatie van circulaire en natuurinclusieve landbouw. Dat betekent, dat we in Ede op kostbare landbouwgronden zoveel mogelijk voedsel produceren voor mensen. En Ede graag wil dat er een sterke landbouwsector aanwezig blijft in de gemeente: Ede wil daarom dat de landbouw een verandering inzet in de richting van natuurinclusieve en circulaire landbouw. 
Regionale Energiestrategie Food Valley, RES 
Ede stelt voor om duurzame elektriciteit op te wekken met zonne-energie op daken, boven parkeerterreinen, op stortplaatsen en “andere voorkeursbestemmingen” en zon op land- en windenergie zo veel mogelijk te concentreren en/of te combineren langs snelwegen.
In  de toelichting op de RES stelt Ede dat een selectieprocedure is ingesteld voor het ontwikkelen van grote zonnevelden  groter dan 2 ha en Ede ook gaat voor zoveel mogelijk zonnevelden op andere plekken dan landbouwgrond. Daarom onderzoekt de gemeente het gebruik van restgronden en de mogelijkheden van overkapping van parkeerplaatsen met een zonnedak.
Visie Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden, 8 september 2018:
Deze visie geeft het voornemen van het kabinet Rutte III aan om Nederland koploper te maken op het gebied van kringlooplandbouw. De inzet van het huidig kabinet is  dat kringlopen van grondstoffen en hulpbronnen in 2030 op een zo laag mogelijk – nationaal of internationaal – schaalniveau zijn gesloten en  dat Nederland koploper is in kringlooplandbouw. 
Edese wind- en zonnewijzer
De begin 2020 aangenomen Wind- en zonnewijzer geeft via de zonneladder aan om eerst daken vol  te leggen met panelen en als allerlaatste agrarische gronden. 
Coronacrises, droogte
De huidige coronacrises laat duidelijk zien dat Nederland kwetsbaar is op het gebied van de aanvoer van grondstoffen voor diervoer, maar ook voor levensmiddelen. Het moge duidelijk zijn dat de Nederlandse zomers steeds droger gaan worden. Daarom hebben we onze agrarische gronden zelf hard nodig om  in onze grondstoffen en levensmiddelen te voorzien.
Bestuursakkoord 2018-2022 van ChristenUnie, CDA, Gemeente Belangen, VVD  en GroenLinks
Duurzaamheid is een rode draad door dit bestuursakkoord. De agrariërs in Ede worden nadrukkelijk niet alleen als voedselproducent gezien, maar ook als beheerder van het landschap. Naast besparing wordt fors ingezet  op duurzame opwekking van energie. Dat betekent naast plaatsing van twee windmolens, vijftig hectares zonnevelden en een verdrievoudiging van het aantal zonnepanelen op daken in déze raadsperiode.
Inmiddels is begin 2020 het aantal hectares  voor grote zonnevelden verlaagd naar 40 ha. 
Dit bestuursakkoord 2018-2022 is ten aanzien van het toestaan van zonnevelden op agrarische gronden door ontwikkelingen als de corona crises en droogte achterhaald.

Heereluurt  Heeres, namens het Comité Verontruste Omwonenden Zonneveld Dijkgraaf en vele bewoners van het buitengebied rondom het zonneveld Dijkgraaf.
 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie