Onderzoek brengt effect zonneparken in beeld
Onderzoek brengt effect zonneparken in beeld LC Energy

Miljoenensubsidie voor belangrijk onderzoek zonnepark Nergena

4 juni 2020 om 12:17 Maatschappelijk Deel je nieuws

Zonnepark Nergena wordt de basis van belangrijk landelijk onderzoek naar zonnevelden, bodemkwaliteit en biodiversiteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt 3,6 miljoen euro subsidie beschikbaar aan een samenwerkingsverband van LC Energy, TNO, Wageningen University & Research, Eelerwoude en SolarCentury.

Het consortium gaat onderzoek doen naar het effect van zonneparken op de bodemkwaliteit en biodiversiteit. Nergena is het eerste testzonnepark binnen het project SolarEcoPlus. ‘We zijn blij met de verleende subsidie voor ons project. De ecologische consequenties van een zonnepark zijn op dit moment onbekend’, zegt Friso Huizinga van LC Energy. ‘Dat maakt het nemen van een beslissing over de komst van een park lastig voor gemeentes en vertraagt daarmee de energietransitie. Daarom is het heel belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan.’

Ruimte tussen panelen
Uit recent onderzoek uit Duitsland blijkt dat er positieve effecten zijn op biodiversiteit en bodemkwaliteit als er ruimte tussen de panelen blijft. In een standaard zonnepark zou dit echter leiden tot hoge kosten. Met technologisch innovatieve bifacial zonnepanelen levert een grotere afstand tussen panelen juist meer op omdat ook de achterkant van de panelen licht omzet in stroom.
In het onderzoek SolarEcoPlus worden de panelen op vier verschillende manieren gepositioneerd.

Ecologische impact
Voor Nederland is het testen van zonnepanelen in verticale opstelling en met een zonvolgend systeem in deze toepassing een primeur. Wageningen Research heeft een meetprotocol opgesteld om de ecologische impact te monitoren en te vergelijken met een nulmeting.  Daarbij zal zowel biodiversiteit boven de grond – flora, vogels en insecten – als ondergronds worden gemeten. Ook de bodemvruchtbaarheid en koolstofopslag in de bodem zijn onderwerp van studie.

Nationaal belang
Over de invloed van zonneparken op biodiversiteit is weinig bekend. De resultaten die volgen uit het onderzoek op Nergena worden publiek toegankelijk en kunnen een directe bijdrage leveren aan beleidsontwikkeling voor toekomstige zonneparken in Nederland.
Het zonnepark is gesitueerd op grond van Wageningen University en daarmee de ideale locatie om onderzoek te doen en onderwijs te verzorgen. Bovendien fungeert Nergena, gezien de ligging, als visitekaartje voor het onderzoek van Wageningen University & Research. De gemeenteraad van Ede neemt binnenkort een beslissing over de komst van Nergena.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie