Juf Flok van ’t Kruimeltje met logeerbeer Flip en mini-Puk
Juf Flok van ’t Kruimeltje met logeerbeer Flip en mini-Puk de Sociale Zaak

Na kwart eeuw peuteropvang: Juf Flok gaat ànders genieten

4 december 2020 om 10:57 Lokaal Deel je nieuws

EDE_Als Flok Munneke (64) in het knusse  lokaal van Peuteropvang ’t Kruimeltje vertelt over 25 jaar werken met  peuters, spat de liefde voor haar vak er af.  Ze neemt met lichte weemoed eind 2020 afscheid. Maar de vrije tijd lonkt ook!

Door Ria Maliepaard - de Sociale Zaak

In 1995 startte ze als vrijwilliger in een noodgebouw bij obs de Lettertuin, de toenmalige Kernhemschool aan de Ruijterstraat. Nu neemt ze als pedagogisch medewerker afscheid. De speelzaal heeft een eigen lokaal in dezelfde school. Flok:  “We hebben peuter-kleuteroverleg en stemmen soms thema’s af, zoals oblangs een gezamenlijke herfstactiviteit in de gymzaal.” Ook gebruiken ze afwisselend het schoolplein. De peuters kennen de docenten van groep 1, wat voor een soepele ‘warme overdracht zorgt.  

Puk en Flip
Begon Flok in 1995 met 22 peuters in de groep, nu ontvangen zij en collega’s Sylvia Zwikker en Marlouk Uijterwaal wekelijks vijf ochtenden 16 kinderen van 2½ tot 4 jaar. Ze heeft allerlei cursussen gevolgd. Zo biedt de Puk-methode een thematische aanpak met aandacht voor de speelhoek en hoe taal, rekenen, sociale vaardigheden en motoriek beter kunnen. Flok: “Flip de logeerbeer moet je écht noemen. Ze kunnen niet wachten om Flip mee te nemen, mét mini-Puk en een album voor foto’s en verhalen van de logeerpartij.”

Fijne contacten
Flok geniet van haar werk. De contacten met collega’s en docenten van de school zijn inspirerend. Door Corona spreken de leidsters de ouders helaas minder en informatie wordt met overdrachtschriftjes uitgewisseld. Gelukkig zijn er altijd ouders te vinden voor de ouderraad. Flok: ”Dit ga ik zeker missen, maar de vele en veranderende regels absoluut niet! Zo is het echt jammer dat we geen tutors meer hebben voor extra begeleiding van de kinderen. Het is soms lastig om het zelf te doen, met 16 peuters in de groep. Het is wel heel fijn dat regelmatig stagiaires en vrijwilligers het team versterken."
Flok blijft als vrijwilliger actief bij de Edese speelotheek, ze past op haar kleindochter en houdt van wandelen, koken en bakken. Met  haar man heeft ze een moestuin. De Lettertuin is een ‘groene school en ze gaat met leerlingen van groep 5/6 de schooltuintjes bijhouden en koken. Daar komt ze vast en zeker kinderen tegen die in ‘haar’ peutergroepen zaten: “Ze zijn nog niet van me af!”
Info peuterspeelzalen: https://www.spelenderwijsede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie