Historische houtwal aan de Blaakweg
Historische houtwal aan de Blaakweg W. Klomp

Zonnepark Harskamp gewenst?

29 januari 2021 om 22:02 Lokaal Deel je nieuws

De Gemeente Ede is van plan een zonnepark aan de Blaakweg  te Harskamp te ontwikkelen van twintig voetbalvelden groot! Daar hebben de raadsleden van de gemeente een verklaring van geen bedenkingen voor afgegeven. Onder de omwonenden is daar echter weinig draagvlak voor. Zij vragen zich af of dit zonnepark wel past binnen deze omgeving, aan de rand van de Veluwe. Dit gebied staat bekend om de kenmerkende oude houtwallen, waar de regio van geniet met allerlei activiteiten zoals, wandel- fiets- en toertochten over de Blaakweg. Zo wil zowel de gemeente als Solarcentury, de ontwikkelaar, geen garantie geven dat de historische houtwal bij de komst van het zonnepark buiten beschouwing wordt gelaten en volledig in stand blijft.

Verder hebben de raadsleden hun goedkeuring gegeven naar aanleiding van een ontwerptekening die de erfgrenzen ver overtreedt. De bestaande vergroening van meerdere omwonenden is hierbij ingetekend als nieuwe vergroening. Dit om aan de vergroeningseisen van de gemeente te kunnen voldoen, die een bepaalde hoeveelheid nieuwe vergroening eist. Ook heeft de  historische houtwal op de ontwerptekening de aanduiding “ruigte” in plaats van houtwal, waarbij de buurt zich afvraagt of dit gezichtsbepalende element dan zo blijft! De houtwallen worden al jaren en nog steeds met respect beheert door omwonenden, wat een goede plaatselijke biodiversiteit geeft. Deze historische en natuurrijke omgeving dreigt nu echter te verdwijnen!

Tevens loopt de communicatie met de omwonenden erg stroef. Een omwonende geeft aan: “de gemeente en ontwikkelaar zijn heel royaal met advies en overleg, maar er wordt slechts geluisterd met een half oor en concrete antwoorden blijven uit”. De gemeente en Solarcentury proberen het project zo snel mogelijk door te drukken. Zo beweren zij dat de steun van de omwonenden erg belangrijk is. Uit buurtonderzoek is gebleken dat er nauwelijks een draagvlak voor het zonnepark is onder de omwonenden. Hier lijkt de gemeente echter niets mee te doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie