Naast Marjel Neefjes en Giel Dons zitten ook Angelien Hertgers (Tuinderij De Stroom) en Chris Chancellor (Pluktuin Sayuran) in het kersverse bestuur van StreekWaar.
Naast Marjel Neefjes en Giel Dons zitten ook Angelien Hertgers (Tuinderij De Stroom) en Chris Chancellor (Pluktuin Sayuran) in het kersverse bestuur van StreekWaar. StreekWaar

Duurzame producenten uit de regio slaan handen ineen

1 april 2021 om 09:29 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen week vierden Marjel Neefjes van Grebbeveld Schapen &Zo en Giel Dons van pickle shop Wat in ‘t Vat Zit een feestje. Zij tekenden voor de officiële oprichting van StreekWaar. Die vereniging maakt duurzaam geproduceerd eten uit de regio makkelijk te vinden voor consumenten.

Dit nieuwe initiatief brengt duurzame producenten en milieubewuste consumenten dichter bij elkaar. Zo’n veertig boeren, tuinders en andere voedselproducenten uit de regio zijn betrokken. Via StreekWaar verkopen zij hun producten aan consumenten zonder tussenkomst van een winkel. “Mensen weten vaak niet waar ze onze producten kunnen vinden en hoe we ze maken”, zegt Neefjes. “Door samen te werken hopen we dat dit makkelijker wordt.”

Al langer zijn producten uit Ede, Hemmen, Renkum, Rhenen en Wageningen op de zaterdagmarkt te vinden bij de kraam Duurzame Streekmarkt in Wageningen. Maar binnenkort zijn ze ook via de webshop van StreekWaar te bestellen en in de hele regio op te halen. In het dichtstbijzijnde ophaalpunt zetten actief betrokken inwoners de boodschappen voor je klaar. In Ede is het eerste afhaalpunt bij bakker Jorisbrood.

Onderling hebben de leden van StreekWaar afspraken gemaakt over duurzame productie. Zo staan biodiversiteit, bodemgezondheid, klimaat en dierenwelzijn hoog in het vaandel. De contacten binnen de vereniging zorgen ook voor snelle en bijzondere samenwerkingen. Eetwinkel Vreemde Streken gebruikt de biologische oesterzwammen van Urban Funghi in een broodje veganistische shoarma. En Ivo’s Bread and Pizza maakte een speciaalbrood met bierbostel, een restproduct van Stadsbrouwerij Wageningen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie