Smits legt de belofte af in de Statenzaal, met headset voor de online vergadering.
Smits legt de belofte af in de Statenzaal, met headset voor de online vergadering. C.A.J. Claassen

Edenaar Paul L. Smits geïnstalleerd in Provinciale Staten

6 april 2021 om 15:59 Lokaal Deel je nieuws

Edenaar Paul L. Smits (GroenLinks) is woensdag 31 maart geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Daarmee worden de inwoners van de regio Food Valley, en in het bijzonder van de gemeente Ede, nu ook vertegenwoordigd via de GroenLinks-fractie in Provinciale Staten.

Smits was al 2 jaar nauw betrokken als fractievolger voor de Gelderse Statenfractie, nadat hij bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 net buiten de boot viel voor één van de zes zetels die zijn partij toen wist te bemachtigen. Hij vervangt ten minste tot 12 juli de Nijmeegse Maïta van der Mark, die met ziekteverlof is.

Naast zijn eigen portefeuilles water, klimaat en gezondheid, neemt hij voorlopig de woordvoering van Van der Mark over op het gebied van ruimtelijke ordening en economie. Tijdens zijn eerste toespraak hield hij meteen een vurig betoog voor versterking van het Gelders Natuurnetwerk. “Gelderland verkeert namelijk in een biodiversiteitscrisis, en daar gaat de klimaatcrisis nog een flinke schep bovenop doen als we nu niet voortvarend handelen” betoogde Smits tijdens de Statenvergadering van 31 maart.

Om de bedoelde natuurversterking te benadrukken diende Smits de motie ‘Natuurversterking bij initiatieven in GNN’ in, met steun van coalitiepartners CDA en ChristenUnie. De motie, die breed werd aangenomen in de Gelderse Staten, roept op om met initiatiefnemers steeds te kijken hoe de kernkwaliteiten en samenhang van het Gelders Natuurnetwerk versterkt kunnen worden. Ook werd ermee besloten dat het doel van natuurversterking nadrukkelijk in de toelichting bij de nieuwe omgevingsverordening moet worden opgenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie