orgel Oude Kerk Ede
orgel Oude Kerk Ede Jan Willem van Braak

Orgelrenovatie Oude Kerk Ede afgerond.

13 april 2021 om 12:39 Lokaal Deel je nieuws

De renovatie van het monumentale orgel in de Oude Kerk Ede is deze week geheel afgerond.

De Hervormde Gemeente Ede verzocht Cees van der Poel (Commissie Orgelzaken PKN) een herstelplan te maken en gunde de uitvoering van het werk aan orgelmakers Gebr. Van Vulpen (Utrecht). Het was een omvangrijke klus, welke begin september vorig jaar werd gestart.

Het orgel is oorspronkelijk gebouwd in 1877 door de bekende orgelbouwer Van Dam uit Leeuwarden voor de Herv. Kerk te Nieuwe Niedorp. In de zestiger jaren is dat gebouw afgebroken en het orgel werd aangekocht voor de Oude Kerk te Ede. Op 18 december 1967 werd het na een restauratie en uitbreiding hier in gebruik genomen.

Na ruim een halve eeuw was het orgel dringend aan renovatie toe. Speerpunt was ook het herstel en rehabilitatie van de klank van de Van Dam registers. Minder geslaagde aanpassingen zijn nu hersteld. De Jongh schildersbedrijf BV uit Waardenburg schilderde het balkon, de orgelkas en ornamentiek in de originele roomwitte kleurstelling en voorzag biezen en snijwerk van nieuwe vergulding.

Op donderdag 29 april a.s. om 19.30 uur is de officiële ingebruikname gepland.

Adviseur Cees van der Poel en Adjan Smitsman (directeur van orgelmakers Gebr. Van  Vulpen) zullen een toelichting geven op de uitgevoerde werkzaamheden en het instrument officieel overdragen. Cees van der Poel en de organisten van de Oude Kerk, Leander van der Steen en René van Maastricht zullen een korte orgelbespeling verzorgen. Dominee J.M. Molenaar zal een meditatie houden.

Vanwege de coronamaatregelen zal dit in besloten kring plaats vinden. Openbaar wordt het uitgezonden in beeld en geluid via www.kerkdienstgemist.nl en www.kerkomroep.nl. en via YouTube: https://tinyurl.com/5azdvyz4.

De Oude Kerk beschikt nu weer over een schitterend orgel in volle glorie hersteld wat vele jaren dienst kan doen. Onze dank gaat uit naar gemeenteleden en het bedrijfsleven die een bijdrage voor de renovatie hebben geleverd.

Commissie renovatie orgel Oude Kerk Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie