De prijsuitreiking van de Euregionale Scholenwedstrijd vond plaats in een televisiestudio in Duisburg. V.l.n.r. Heidi de Ruiter, Margot Ribberink, August Klar en Sina Kuipers.
De prijsuitreiking van de Euregionale Scholenwedstrijd vond plaats in een televisiestudio in Duisburg. V.l.n.r. Heidi de Ruiter, Margot Ribberink, August Klar en Sina Kuipers. Euregio Rijn-Waal

Duurzame prijzen voor creatieve inzendingen: Winnaars van Euregionale Scholenwedstrijd bekend

22 april 2021 om 12:15 Lokaal Deel je nieuws

Wekenlang waren de Nederlandse en Duitse deelnemers druk bezig met hun inzending voor de Euregionale Scholenwedstrijd. In de klas én thuis werd er geknutseld, geschilderd en gefilmd. Centraal stond de vraag hoe Nederlanders en Duitsers duurzamer kunnen handelen en van elkaar kunnen leren. De beste inzendingen werden woensdag tijdens een digitale prijsuitreiking in het zonnetje gezet. 

De prijsuitreiking vond plaats in een televisiestudio in Duisburg en ging van start met imposante gitaarriffs, indrukwekkende zangkunsten en coole beatbox-geluiden van de muzikant August Klar. Door de coronapandemie konden de deelnemende scholieren en docenten niet fysiek aanwezig zijn, maar slechts per livestream deelnemen – maar dat deed geen afbreuk aan de feestelijke stemming. Presentatrice Sina Kuipers presenteerde het geheel in het Duits en het Nederlands en ging in gesprek met studiogasten. Na de bekendmaking van de winnaars videobelde ze bovendien steeds met de winnende scholieren.

De beste Europeanen komen voort uit grensoverschrijdend leren

De Euregio Rijn-Waal heeft de Scholenwedstrijd in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen georganiseerd. Als eerste sprak presentatrice Kuipers dan ook via een beeldverbinding met dr. Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen. Op de vraag waarom de Noordrijn-Westfaalse regering de Euregionale Scholenwedstrijd ondersteunde, legde hij uit: “Jonge mensen die bewust grensoverschrijdend leven, worden de beste en meest overtuigende Europeanen. En het is geweldig om met iemand in zijn eigen moedertaal te kunnen communiceren. Daarmee creëren we een diepere band dan wanneer er een vertaler als tussenpersoon optreedt.” Daarna betraden Heidi de Ruiter, projectcoördinator van de Euregio Rijn-Waal, en Margot Ribberink, meteorologe en tevens jurylid van de Scholenwedstrijd, de studio. De Ruiter benadrukte de rol van de Scholenwedstrijd in het kader van “meer saamhorigheid in Europa”. Het thema van de Scholenwedstrijd van dit jaar, duurzaamheid, was volgens haar een thema dat jongeren grensoverschrijdend aanspreekt. “We hebben daarnaast vastgesteld dat Nederland en Duitsland heel verschillend hiermee omgaan. Het thema was daarom perfect voor de Scholenwedstrijd – zo kunnen de jongeren van elkaar leren.”

Overtuigende video’s in Nederlandse en Duitse categorieën  

Daarna volgde het programmaonderdeel waar de meeste toeschouwers weken naar uitgekeken zullen hebben: de bekendmaking van de winnaars. Een deskundige jury heeft uit 21 inzendingen van in totaal 368 scholieren uit beide landen de beste inzendingen geselecteerd. In vier categorieën mochten in totaal zeven scholen prijzen in ontvangst nemen: ‘Nederlandse scholen’, ‘Duitse scholen’, ‘Partnerscholen’ en ‘Bijzondere inzendingen’. Jurylid Ribberink: “Het was ongelooflijk moeilijk om de winnaars aan te wijzen, want de inzendingen waren ontzettend inspirerend en waren inhoudelijk en technisch van hoge kwaliteit.” De winnaars winnen passend bij het thema van de wedstrijd prijzen die te maken hebben met lekker en verantwoord eten, waaronder een duurzaam picknickpakket voor de hele klas, de komst van een ijswagen met zelfgemaakte specialiteiten en een lekker ontbijt met streekproducten.

Als eerste viel Gymnasium Celeanum uit Zwolle in de prijzen. Zij wonnen in de categorie ‘Nederlandse scholen’ met een film over twee vriendinnen die door de Scholenwedstrijd hebben geleerd om met eenvoudige aanpassingen duurzamer te leven. Ook de drie winnende scholen in de categorie ‘Duitse scholen’ hadden video’s gemaakt. Tom en Lasse van het Werner-Jaeger-Gymnasium uit Nettetal behaalden de derde plaats. Zij besteedden veel tijd aan een film waarin verschillende aspecten van duurzaamheid aan bod kwamen. Voor de opnames maakten ze op verschillende plekken in beide landen opnames. De zilveren medaille was voor de Liebfrauenschule in Geldern. De winnaressen speelden in hun inzending verschillende rollen en lieten in korte fragmenten zien hoe je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen. De eerste prijs was voor Gymnasium Rheinkamp Europaschule Moers. Zij maakten een film met praktische tips voor een duurzamer leven, die opviel door de uitstekende montage en de goede beeld- en geluidskwaliteit.

Kunstzinnige inzendingen in categorieën ‘Partnerscholen’ en ‘Bijzondere inzendingen’

Volgens Ribberink hadden het Jan van Brabant College uit Helmond en het Städtische Gymnasium uit Straelen met hun grensoverschrijdende inzending een “meesterwerk” ingeleverd. De partnerscholen hadden een virtuele tentoonstelling in het Städtische Gymnasium ontwikkeld. Hier werden kijkers door verschillende bijdragen over duurzaamheid, van podcast tot YouTube-video, geïnspireerd om duurzamer te leven.

Ook de twee inzendingen in de categorie ‘Bijzondere inzendingen’ waren erg creatief. David en Emilie van de Gesamtschule Uerdingen leverden een tweetalige PowerPoint-presentatie in, waarin ze het thema mode onder de loep namen: hoe kan oude kleding geüpcycled worden, en hoe kun je bewuster shoppen? De andere prijs in deze categorie was voor de tweede klas van de Joseph Beuys Gesamtschule uit Kleve, die een schildpad van afval knutselde en een brochure met informatie en tips over duurzaamheid maakte. Beide winnaars sleepten stijlvolle roestvrijstalen lunchboxen in de wacht. Ook de deelnemers die niet in de prijzen zijn gevallen, worden door de Euregio Rijn-Waal beloond met een deelnamecertificaat en een lekkere verrassing. Presentatrice Kuipers benadrukte tijdens de prijsuitreiking: “Vandaag zijn jullie allemaal winnaars. Jullie hebben geweldig werk geleverd!”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie