bevrijdingsvuur Wageningen
bevrijdingsvuur Wageningen De Stentor

Trots en dankbaar dat Kleijer Vervoersdiensten onderdeel mag zijn van de verspreiding van het bevrijdingsvuur in Nederland

6 mei 2021 om 14:52 Lokaal Deel je nieuws

Op 4 mei herdachten wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, alsmede de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties wereldwijd. Wij stonden stil bij de offers die velen hebben gebracht – en nog steeds brengen – voor vrede en veiligheid.

Op 5 mei 2021, Bevrijdingsdag, mochten wij, Kleijer Vervoersdiensten, een bijdrage leveren aan de viering van 76 jaar vrijheid in Nederland. Een kleine, maar essentiële bijdrage, een taak die wij dankbaar, trots en zorgvuldig hebben uitgevoerd.

De chauffeurs van Kleijer vervoerden het Bevrijdingsvuur, samen met de diverse Verschilmakers, vanuit Wageningen naar de provinciehoofdsteden van ons land. Splinter Chabot, Krystal van Dinter, Ruben Hein, Erik van Till, Lakshmi, Loiza Lamers, Tommy & Rowan, Nazmiye Oral, Dante Kedde, Massood Eslami, Natasha van Weezel, Lola Fioole & Inez Valize hebben in onze auto’s plaatsgenomen om hun vlam van de vrijheid te begeleiden, zodat alle bevrijdingsvuren konden worden aangestoken vanuit de Wageningse bron.

Estafettelopers

Voor Corona droegen duizenden estafettelopers het vuur door de nacht vanuit Wageningen naar tientallen gemeenten verspreid over het land. Ook dat zat er dit jaar (net als vorig jaar) niet in. Dit jaar brengen de Verschilmakers het vuur naar de veertien plaatsen met Kleijer Vervoersdiensten waar normaal gesproken een Bevrijdingsfestival is. Het Festival is er nu alleen online. Woensdagmiddag om 13.00 uur werd dat op al die plekken tegelijk ontstoken.

HISTORIE

BEVRIJDINGSVUUR


De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is sinds 1948 een landelijke traditie. Het is een indrukwekkend teken van nationale eenheid dat jaarlijks wordt georganiseerd. Met alleen al de bezoekers van de Bevrijdingsfestivals komen minimaal 700.000 mensen met het Bevrijdingsvuur in aanraking.

In?1948?werd het Bevrijdingsvuur door Montogomery in Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Het Bevrijdingsvuur werd vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. In de Capitulatiezaal van Hotel De Wereld droegen zij het Bevrijdingsvuur over aan de toenmalige burgemeester Klaassesz van Wageningen. Vervolgens verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Den Haag en andere plaatsen in het land.

Splinter Chabot, met bevrijdingsvuur
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie