Kees Ros
Kees Ros Kees Ros

Dit vrijwilligerswerk geeft veel voldoening

10 mei 2021 om 08:51 Lokaal Deel je nieuws

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die nieuw in Ede komen wonen, krijgen hierbij hulp van de vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Maatschappelijk begeleiders helpen hen in de eerste periode op weg en met het regelen van allerlei praktische zaken. Kees Ros, één van deze vrijwilligers, vertelt wat dit werk inhoudt.

Kees Ros (70) is bijna vijf jaar actief als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk in Ede. “Ik help statushouders die nieuw zijn in de gemeente met allerlei zaken die geregeld moeten worden: rondom wonen, nutsbedrijven, verzekeringen, school voor de kinderen, medische afspraken, het aanvragen van toeslagen of kwijtscheldingen, etc.

Ik help hen met alle post die ze krijgen, omdat ze de taal nog niet kennen. Als ze nieuw zijn in Ede krijgen ze ongeveer één jaar een vaste begeleider. Ik leg hen in de eerste tijd veel dingen uit, want het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk zélf hun zaken kunnen regelen.“

Omdat deze mensen vaak weinig geld hebben en ze spullen nodig hebben voor hun huis, verwijst Kees hen ook naar allerlei tweedehandswinkels. Ook is er contact met Voedselbank, Kledingbank, scholen en allerlei instanties. Ook verwijst hij hen door naar collega vrijwilligers die andere zaken regelen, zoals de inburgering of juridische zaken.

In Ede werken vrijwilligers van allerlei leeftijden. Zij krijgen begeleiding van een beroepskracht, een onkostenvergoeding, een inwerkprogramma en hebben de mogelijkheid om aanvullende cursussen of trainingen te volgen.

Maar vooral ook helpen de vrijwilligers elkaar met raad en advies. Kees: “Als ik iets niet weet ga ik een bureau verder.”

Wat vindt hij het leukste aan dit werk? “Het contact met de klanten!”, antwoordt hij zonder nadenken. “En dat je ziet dat ze zich na een tijdje settelen. Ik ken mensen die in het begin geen woord Nederlands spraken. Nu zijn ze ingeburgerd, spreken ze goed Nederlands en hebben ze een baan. Dat geeft veel voldoening.
Laatst kwam er een oud-cliënt van me langs. Ik zei: ‘Wat doe jij nou hier?’ Hij zei: Ik kom je alleen even gedag zeggen om je te bedanken. Dat is toch leuk?”

Omdat er de komende tijd nieuwe vluchtelingen in Ede komen wonen, is uitbreiding van het vrijwilligersteam nodig. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!
Heb je interesse in dit zinvolle en boeiende vrijwilligerswerk? Stuur dan een mail naar ede@vluchtelingenwerk.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie