De bronst blijft een spectaculair schouwspel.
De bronst blijft een spectaculair schouwspel. nc veluwe

In september wildkansel- en bronsttochten bij Natuurcentrum Veluwe

4 september 2021 om 18:42 Lokaal Deel je nieuws

Onder begeleiding van een natuurgids een rustgebied in mogen. Dat is heel bijzonder. Misschien zie je edelherten of wilde zwijnen. Soms komt er een vos of heel zelden een das voorbij. Maar ook reeën laat zich zien. Het blijft altijd spannend welke dieren zich laten bewonderen. Vanuit de wildkansel is het iedere keer weer een verrassing wat er op de wildweide te bewonderen valt.

De periode september/oktober is een indrukwekkende tijd in de natuur. De mannetjesherten doen in deze zogenoemde bronsttijd veel moeite om indruk te maken op de hinden en hun rivalen. De bronsttijd gaat gepaard met veel imponeer- en dreiggedrag. Het burlen van de mannetjesherten galmt door de bossen. En om het bezit van hinden kan soms fel gevochten worden.

Er is een grote kans om ze te zien is er vanaf wildkansel De Hindekamp, op circa 2 kilometer afstand van Natuurcentrum Veluwe. De wildkansel is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids van het Natuurcentrum.

Vanwege de beperkingen tijdens de coronacrisis is er slechts plaats voor 20 personen. De ruimte is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De tocht is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.

De deelnemers gaan onder begeleiding op de fiets van het Natuurcentrum naar de wildkansel en lopen vervolgens met de gids vanaf de rand van het bos over een ‘fluisterpad’ naar de ingang van de kansel.

De kosten van de Wildkansel- of Bronsttocht, inclusief het gebruik van een fiets van het Natuurcentrum, bedragen € 12,50 p.p. voor volwassenen en € 10,00 p.p. voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Neem een verrekijker mee en draag bij voorkeur donkere kleding.

Begin september zijn er Wildkanseltochten en vanaf 9 september starten de Bronsttochten.

De tochten duren tot de schemering, ongeveer 2 tot 3 uur.

Kijk voor het programma en aanvangstijden op www.natuurcentrumveluwe.nl

Deelnemers worden verzocht een halfuur voor aanvang van de tocht aanwezig te zijn.

Startpunt is het Natuurcentrum Veluwe, gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a, 6718 SL Ede (een zijweg van de N 224, provinciale weg Arnhem-Ede).

Voor deelname aan deze tochten is reserveren noodzakelijk.

Reservering en betaling kan alleen via www.natuurcentrumveluwe.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie