programmeren
programmeren Zuiderpoort Ede

Op De Zuiderpoort Academy leren kinderen voortaan wat ze zelf willen

13 november 2021 om 10:36 Lokaal Deel je nieuws

EDE – Leerlingen van De Zuiderpoort mogen tijdens De Zuiderpoort Academy in het vervolg kiezen uit leerthema’s die ze zélf hebben bedacht. De openbare basisschool heeft de vele onderwerpen geïnventariseerd na de afgelopen lockdownperiode waarin de kinderen naar eigen zeggen veel leerplezier hebben gemist.

Misschien wel het meest opvallende idee komt van Tuana: een zogenaamde girls room. De leerling uit groep 6 droomt van een meisjeskamer waarin ze kan chillen met andere meiden. Ook jongens zouden zich volgens haar mogen uitleven op een jongenskamer, bijvoorbeeld in de vorm van een boomhut. Een andere leerling, Mikail, vindt techniek een vak dat vaker gegeven moet worden. Hij wordt vooral gelukkig van programmeren en robots.

Spaans en breien
Kinderen die meer leren dan de traditionele basisvakken zoals rekenen en taal, dat is het uitgangspunt van de nieuwe Zuiderpoort Academy. De school is inmiddels gestart met thema’s als koken, drama, Spaans, breien, programmeren en het ontwerpen van het schoolplein. Kinderen gaan voorlopig alleen op de dinsdagmiddag van start met hun zelfbedachte thema’s. Leerkracht Pepijn Hol is enthousiast: “Kinderen leren iets wat past bij hun talent.”

Naschools aanbod
Op dinsdagmiddag werken kinderen groepsoverstijgend aan de gekozen thema’s. Meerdere keren per jaar biedt De Zuiderpoort de thema’s opnieuw aan voor andere kinderen. Ook kan het zijn dat er nieuwe thema’s bedacht worden. Op dit moment werken de leerlingen allen onder schooltijd aan de verschillende thema’s. Later gebeurt dit ook als naschools aanbod.

Directeur Karin Brugel vindt het prachtig dat de kinderen zo goed kunnen verwoorden wat ze willen leren. “De diversiteit van de onderwerpen is een mooie uitdaging en zal kinderen uiteindelijk veel kansen bieden. De school hoopt dit uiteindelijk aan te kunnen bieden aan andere kinderen uit de wijk Ede-Zuid.”

Meer informatie is te vinden op www.dezuiderpoort-ede.nl of https://www.instagram.com/basisschooldezuiderpoortede/. Op deze kanalen staat ook informatie over open dagen en inloopmomenten.

koken
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie