Raadhuis Ede
Raadhuis Ede Foto: Mens & Milieu

Mens en Milieu Ede vraagt om openbare onderhandelingen over nieuw gemeentebestuur

2 april 2022 om 21:27 Lokaal Deel je nieuws

De nieuwe partij Mens en Milieu Ede heeft in een open brief andere partijen in de gemeenteraad opgeroepen om de onderhandelingen over een collegeakkoord in het openbaar voort te zetten. In Wageningen is dat al sinds 2010 gebruikelijk. Daar zijn alle formatiegesprekken voor een nieuwe college te volgen via een videoverbinding.

De afgelopen twee weken heeft informateur Mark Boumans in opdracht van de SGP de mogelijkheden verkend voor een breed samengesteld college. Boumans zal maandag 4 april een verslag van zijn bevindingen presenteren met een advies welke partijen het beste kunnen gaan samenwerken. Die partijen zullen vervolgens onder leiding van een formateur aan een college­akkoord werken. Mens en Milieu Ede bepleit dat kiezers dan in alle openheid kunnen volgen hoe partijen met elkaar afspraken maken over belangrijke politieke onderwerpen die in het collegeakkoord aan de orde komen zoals wonen, zorg en klimaat.

Zes partijen in de Edese gemeenteraad (ChristenUnie, GroenLinks, D66, Burgerbelangen, PvdA en DPE) hebben vorig jaar een motie gesteund om “de volgende coalitiebesprekingen zo veel mogelijk in de openbaarheid te voeren”. In die motie worden de openbare coalitiebesprekingen in de gemeenten Wageningen en Utrechtse Heuvelrug als voorbeeld genoemd. De zes partijen vormen na de recente verkiezingen samen met Mens en Milieu Ede een meerderheid in de gemeenteraad.

Mens & Milieu heeft alle partijen in Ede nu gevraagd om maandagavond tijdens de bijeenkomst in de raadszaal bekend te maken of ze kunnen instemmen met het voorstel om de volgende fase van de coalitie-besprekingen in het openbaar te laten verlopen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie