Een 3D geprint COVID-19 teststaafje, volgens medische richtlijnen 3D geprint door Oceanz 3D printing in Ede.
Een 3D geprint COVID-19 teststaafje, volgens medische richtlijnen 3D geprint door Oceanz 3D printing in Ede. Oceanz 3D printing

Burgemeester Verhulst bezoekt Oceanz 3D printing in Ede naar aanleiding van 3D printen COVID-19 teststaafjes

7 juli 2020 om 14:13 Nieuws Deel je nieuws

Oceanz 3D printing heeft een flinke bijdrage geleverd om de voorraden teststaafjes in Nederland aan te vullen. Door de inzet van 3D printen voor de productie van de swabsticks kon razendsnel in de ergste nood worden voorzien. In dit traject is nauw samengewerkt met o.a. het RIVM, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Voor de Edese burgemeester René Verhulst, wethouder Jan Pieter van der Schans en accountmanager Martin Kraaijenvanger aanleiding om een bezoek aan Oceanz 3D printing te brengen.

COVID-19 teststaafjes 3D printen
Om de voorraden van COVID-19 teststaafjes in de toeleveringsketen snel veilig te stellen, is in opdracht van het Ministerie van VWS een prototype ontwikkeld om zo een 3D geprint alternatief van de bestaande swabs op de markt te brengen. Deze opdracht is ondergebracht bij Oceanz 3D printing in Ede.

3D printen volgens medische richtlijnen
3D printen is een zeer geschikte methode om dit snel in gang te kunnen zetten. Al na een aantal dagen zijn de eerste prototypes van de Oswab opgeleverd om getest en gevalideerd te worden door het RIVM. Na de validatie zijn de 3D geprinte swabs bij Oceanz in massaproductie genomen.

De 3D printtechnologie is de manier om snel te kunnen opschalen in aantallen, zodat de swabs spoedig uitgeleverd kunnen worden om (mogelijke) patiënten te testen. Overigens mag en kan niet elk 3D printbedrijf deze opdracht uitvoeren. Hiervoor moet je aan de specifieke medische richtlijnen (ISO 13485) voldoen die bij Oceanz van toepassing zijn.

Toepassingen 3D printen 
Tijdens het bezoek vertelde Erik van der Garde (CEO Oceanz 3D printing) meer over het doorlopen traject en werd een gesprek gevoerd over de 3D printtechniek en de mogelijke toepassingen van professioneel 3D printen. Dit varieerde van medisch 3D printen van chirurgische toepassingen en wearable robotics tot de swabs en face shields tijdens COVID-19. Ook industriële toepassingen en 3D geprinte consumer goods kwamen tijdens heb bezoek aan bod. Het gezelschap kreeg aansluitend een rondleiding door het bedrijf.

 

 

Burgemeester René Verhulst (m), wethouder Jan Pieter van der Schans (r) en accountmanager Martin Kraaijenvanger brachten een bezoek aan Oceanz 3D printing in Ede. CEO Erik van der Garde (l) vertelde hen meer over het proces, de techniek en toepassing
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie