Vrijwilliger Hilde en haar voorleesgezin
Vrijwilliger Hilde en haar voorleesgezin Voorleesexpress

Een middag met de VoorleesExpress

3 september 2020 om 11:27 Nieuws Deel je nieuws

“Mag ik van lichtblauw… Dit?” Een van de kinderen laat een plaatje zien. “Dit? Ik weet niet wat ‘dit’ is,” antwoordt Hilde. Het kind probeert het plaatje te omschrijven: “een lange schoen.” Het blijkt een laars te zijn. Hilde is voorlezer bij de VoorleesExpress. Aan het eind van het uurtje doen ze altijd een spelletje.

Het gezin waar Hilde voorleest heeft vier kinderen tussen de 10 en 2,5 jaar oud. De kinderen zijn nu twee jaar in Nederland. Hun ouders willen heel graag dat hun kinderen zo snel mogelijk Nederlands leren. Elk uurtje is meegenomen en daarom zijn ze heel blij met de VoorleesExpress.

Het gezin werd door school aangemeld bij de VoorleesExpress, met toestemming van de ouders. 

In het begin nam Hilde steeds boeken mee, waar de kinderen uit konden kiezen. Halverwege het traject van twintig weken, heeft ze het gezin een keer meegenomen naar de bibliotheek. De kinderen kregen allemaal een abonnement. Vanaf dat moment kozen ze zelf hun boeken uit. Nu zijn er steeds boeken in huis, waar Hilde uit voorleest. De kinderen zijn nog maar kort in Nederland dus alle boeken zijn voor hen leuk en nieuw.

Het gezin is blij met Hilde. Ze is opgewekt en ze houdt rekening met het gezin. Ze vangt de interesse van de kinderen. Ze luisteren geboeid naar het voorleesverhaal en na afloop doen ze een spelletje. Vaak vragen ze of Hilde langer kan blijven. Niet alleen de kinderen leren veel nieuwe woorden. Moeder geeft aan dat zij ook veel leert van de voorleesbezoeken. Naast woordenschat, leert ze ook hoe je moet voorlezen. Beide ouders zijn blij dat ze bij het traject betrokken worden.

De VoorleesExpress is echt een meerwaarde voor het gezin. De kinderen vinden het leuk dat de juf komt. Het is gezellig om samen iets te doen. Omdat er grote leeftijdsverschillen zijn, worden er meerdere boekjes voorgelezen. Hilde vertelt dat zij het leuk vindt om voorlezer te zijn, omdat je als voorlezer kennismaakt met veel verschillende gezinnen uit veel verschillende culturen. 

Ook voorlezer worden?

Voor het nieuwe seizoen in september 2020 is de VoorleesExpress nog op zoek naar nieuwe voorlezers en coördinatoren. Heb je interesse? Meld je aan via www.voorleesexpress.nl, locatie Ede met de knop “Meld je aan als vrijwilliger”. Je wordt dan zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor een gesprek. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Riikka Bansema (voorleesexpress@cultura-ede.nl / 06 - 2761 4098).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie