Afbeelding
Foto: Henny Jansen/BDU

Memorial Airshow Ede (slot): 'Eén groot feest'

Achtergrond

EDE - Honderd jaar luchtvaart komt zaterdag 18 september op de Ginkelse Heide letterlijk overvliegen tijdens een groots opgezette luchtshow ter ere van Jan Hilgers. Hij maakte op 29 juli 1910 als eerste Nederlander een motorvlucht boven de kruising Zonneoordlaan/Hessenweg.

In aanloop naar het evenement, waar tussen de 50.000 en 100.000 toeschouwers worden verwacht, brengt Nieuwsblad Ede Stad een serie artikelen over de Jan Hilgers Memorial Airshow Ede. Het laatste woord in de reeks is aan Cees van der Knaap, burgemeester van Ede. Als geen ander weet hij dat de initiatiefnemers het een en ander hebben losgemaakt. Maar hij staat er helemaal achter. ,,Alles is geoefend. Het draaiboek deugt. We mogen nu al trots zijn.”Verheugd en trots is burgemeester Cees van der Knaap op de naderende Jan Hilgers Memorial Airshow. Maar vooral als aanvulling op het al aanwezige brede programma. Taptoe, luchtlanding en luchtvaartshow, en natuurlijk alle nevenactiviteiten.

door Henny Jansen

Van der Knaap verheugt zich op alles wat maar een beetje Airborne ademt. ,,We pakken de dingen toch iets anders aan. Bij ons bijvoorbeeld geen Veteranendag, zoals dat elders in het land gebeurt.

Vrijdagavond pakken we uit tijdens de taptoe op de Markt. 250 veteranen met partners zijn dan wel te gast bij de gemeente Ede. Ze worden ontvangen in het raadhuis. Veteranen van verschillende achtergronden en met verschillende ervaringen. Kosovo, Irak, Tweede Wereldoorlog, het maakt niet uit. Beschouw het maar als een cadeautje van de gemeente Ede. We willen op deze wijze graag onze waardering laten blijken.”

De voormalige staatssecretaris van Defensie heeft in die functie grote taptoes meegemaakt.

,,Natuurlijk begon het ook in Ede klein. In De Kuil bij het gemeentehuis. Met een VIP-tribune op een vrachtwagen. Maar we zijn inmiddels een stuk verder. Het is uitgegroeid tot een geweldig evenement. Ook muzikaal is er sprake van een evolutie, met de top van militaire orkesten. Die lijn is nog steeds stijgende. Sterker nog. De taptoe stijgt boven Ede uit. Liefst ook nog een Streetparade, met alle muzikale medewerkers. Maar Ik ben er zo ook al erg trots op.”

,,En zaterdag springen we natuurlijk allemaal weer op de fiets naar de Ginkelse Heide. De luchtlanding gaat de jubileumeditie van 2009 overtreffen. Dit wordt er een met nog meer allure. De Engelsen maken er een officiële NAVO oefening van, waardoor 900 parachutisten boven onze heide zullen zweven.”

De slagroom op de taart moet de Jan Hilgers Memorial Airshow worden. Tussen 1970 en 1975 was Edes burgervader korporaal bij 106 Verbindingsbataljon in eigen omgeving. Eigenlijk een landrot dus. Koestert hij ook een passie voor luchtvaart? ,,Een passie eigenlijk niet. Ik heb weleens een stuurknuppel mogen vasthouden, en door mijn functies vele toestellen gezien. Als passagier vooral. Zoals de vele reizen met de defensiejets. Ik moet zeggen dat ik de Apache wel zeer spectaculair vind. Waardering ook, en niet alleen voor de piloten. Ik verbaasde me bijvoorbeeld altijd over de liefdevolle wijze waarop monteurs een F16 begeleiden. Ik verheug me in het bijzonder op onderdelen als Christian Moullec met zijn ganzen.”

De burgervader prijst de gedrevenheid en het enthousiasme van de initiatiefnemers van de Airshow. ,,Ze hebben wel wat losgemaakt. Vergis je niet. Bij een dergelijk evenement komt wel iets kijken. Wat een inspanningen. Wat een overleg. Wat een vergaderingen. Eerst zou vliegveld Deelen gebruikt worden. Dat zag er positief uit, maar financieel zaten daar teveel haken en ogen aan. Ik was behoorlijk verrast toen Martin Schoonderbeek en Willem Zuidveld met een nog aan te leggen vliegveld bij de Kade op de proppen kwamen. Compleet met verkeerstoren. Inderdaad precies op de beoogde locatie van de toekomstige recreatieplas.” Om vervolgens gekscherend te fantaseren: ,,Misschien vast een voorbode voor watervliegtuigen?”

Er zijn natuurlijke vele instanties die hun goedkeuring moesten verlenen, en ook nog personeel moeten vrijmaken. ,,Reken er maar op dat alle hulpdiensten en gemeentelijke, provinciale en landelijke instanties op het gebied van infrastructuur en veiligheid zaterdag hun steentje bijdragen”, vervolgt Van der Knaap. ,,Alle scenario’s zijn besproken, geoefend, of anderzijds uitgeprobeerd. Natuurlijk kan er iets mis gaan. Maar het draaiboek deugt. Politie, brandweer, toezicht, marechaussee, Rijkswaterstaat, noem maar op. Eigenlijk heb ik vorige week pas definitief het groene licht gegeven. Alles is nog een keer gecheckt. Calamiteitenplannen bijvoorbeeld. Het is voor elkaar. We kunnen rekenen op deskundige mensen, die adequaat communiceren. Maar dat geldt ook voor landelijke instanties. Het verkeersplan, de matrix borden boven de snelwegen, eventuele filemeldingen, openbaar vervoer, en indien noodzakelijk geïmproviseerde af- en opritten bij de A12. De inzet van pendelbussen vanuit Ede en Arnhem, fiets- en wandelroutes. Het gaat een grote dag worden, waar jong en oud veel plezier aan zal beleven.”

Is er in de aanloop naar het evenement dan helemaal geen wanklank van inwoners te bespeuren geweest?

,,Nauwelijks”, reageert de burgemeester. ,,De Edenaren zijn op dit gebied wel wat gewend, vermoed ik. Er wordt immers al zo lang geoefend op de Ginkelse Heide, en de natuur lijdt er nauwelijks onder. Belangrijk is dat de heide schoon blijft. Groen, gezond en actief is het beleid van Ede óók. We zullen dat zaterdag volop promoten onder het eveneens honderd jaar oude motto ‘Houd Ede schoon’. Na afloop gaan de vele scouts die we in de gemeente hebben met prikkers het gebied in om afval te ruimen. Zo zetten we Ede ook op de kaart.”

Ja, die Jan Hilgers heeft wat van de grond gekregen. Geboren Bennekommer Cees van der Knaap bewaart er ook op een andere wijze bijzondere herinneringen aan.

,,Tijdens een wandeling met een vriendinnetje troffen we lang geleden het gedenkteken van Jan Hilgers aan de Zonneoordlaan aan. Nu, bijna 40 jaar later, zijn we nog steeds samen.”

Wanneer de zaken net iets anders waren gelopen, hadden we wellicht nu een soort Schiphol in onze achtertuin gehad. Ondanks die mooie nostalgie moet de burgemeester van Ede toch wel bekennen dat hij er niet rouwig om is dat die luchthaven in de Randstad tot bloei gekomen is. Maar herinneren en gedenken blijven boeiend.

Wat zal voor Cees van der Knaap zaterdag het ultieme hoogtepunt zijn? ,,Als alles zonder incidenten verloopt, en we met elkaar om vijf uur een borrel kunnen drinken.”

advertentie