Rubriek Hoorzitting: Gas terug, je raast jezelf voorbij

Achtergrond

Ik kruip graag een dag in de schoenen van?

EDE - De Edese Marcia Zuidema (26) toert langs theaterzalen met Jeans, de kraamkamer van Nederlands musicaltalent. Haar muzieksmaak onder een vergrootglas: ,,Van Beyoncé springen de tranen in m’n ogen.” door André van der Vlerk

Marcia: ,,Ik denk… Pia Douwes. Net als ik is ze op vrij late leeftijd begonnen met musical en zij heeft in haar oeuvre een enorme diversiteit aan de dag gelegd. Denk aan Chicago en Elisabeth, ik benijd dat wel. Speel je een hoofdrol, dan is het ontzettend belangrijk wanneer je zang op orde is, maar Pia Douwes beheerst alles: zang, dans én spel. Zij hoeft niet te kiezen. Om op late leeftijd zo’n sprong naar de top te maken, is heel knap. Zij is voor mij het ultieme bewijs dat dromen er zijn om te verwezenlijken.”

Als klein meisje kreeg ik al kippenvel van?

Marcia: ,,Sting. Zijn stem heeft zo’n specifiek geluid, dat heeft met dat timbre van hem te maken. Sting is iets uit m’n jeugd, dus heb ik meteen de neiging om daarop te dansen. Dat zegt wat mij betreft genoeg: hij zorgt er met zijn muziek voor dat ik in mijn gevoel ben. In Jeans zit trouwens een nummer van Sting. Nee, ik zing het niet, ik mag ernaar luisteren in de kleedkamer als ik me voor een nieuwe scène moet omkleden.”

Kiezen: Nederlands- of Engelstalig.

Marcia: ,,Om zelf te zingen Nederlandstalig, maar qua luisteren Engelstalig. Ik vertaal teksten nogal eens, Engels bekt gewoon lekkerder, mag ik dat zeggen? De Nederlandse taal is minder melodisch, alhoewel het Nederlands vaak wordt onderschat. Ik merk dat Nederlandse artiesten misschien wel beter hun best doen dan hun Engelstalige collega’s, omdat het in onze taal al zo moeilijk is om lekkere songs te maken. Onze taal kan dus wel poëtisch zijn. Teksten, ook van Volendamse groepen, zetten je echt aan het denken.”

Nog een keer: Robbie Williams of George Michael.

Marcia: ,,Dan Robbie Williams. Omdat hij in een boyband zat en ik dat vijftien jaar geleden of zo wel wat vond. Maar ook zijn solocarrière heeft indruk op me gemaakt – doet dat nog wel. Hij heeft meer bite dan George Michael. Hij heeft zich echt zo neergezet van: ik doe mijn ding en wat de rest ervan vindt interesseert me geen reet. Dat is wel ballen hebben.”

Als ik Madonna was, dán?

Marcia: ,,Poeh. Bij Madonna denk ik: nou vrouwtje, dat heb je mooi voor elkaar. Ik zou lekker gaan toeren en genieten van het feit dat ik zo’n prachtig repertoire heb opgebouwd en van het feit dat de hele show om mij heen is neergezet. Madonna is niet de beste zangeres, dat is Beyoncé. Wat zij met die attitude van haar neerzet: unbelievable. De tranen springen dan in m’n ogen. Ze acteert en kan de dingen die ik op musicalgebied ontwikkel, ook in de pop. Ik word heel eager van haar.”

Deze drie cd’s neem ik mee naar een onbewoond eiland.

Marcia: ,,Behalve Sting en Beyoncé ook de acoustic soul van India.Arie. Ik luister met name naar haar teksten. Zij heeft van die levenslessen waar ik veel van kan leren: Slow down baby, you’re going too fast. Oftewel: even gas terugnemen, je raast jezelf voorbij. Het leven gaat al zo snel met de ene auditie na de andere. Het zijn adviezen die India.Arie van haar eigen moeder kreeg, maar mijn moeder had het óók kunnen zeggen.”

Vooruit, je mag er nog één meenemen.

Marcia: ,,Dan werk van componist Jason Robert Brown – hij heeft zulke prachtige dingen gemaakt. Voor mijn musicalwerk moet ik hele einden rijden en dan zet ik in de auto vaak muziek van hem op. Soms ook maar één nummer, dat ik dan helemaal uitpluis om te kijken hoe zit met begeleiding en meerstemmigheid.”

Op mijn begrafenis draaien ze?

Marcia: ,,Ja, dat heb ik ooit opgeschreven. De band ken ik: Venice, een ouwelullenband uit Amerika. Maar het nummer schiet me even niet zo snel te binnen.”

Foto:

Marcia Zuidema: ,,Mijn moeder had de adviezen van India.Arie ook kunnen zeggen.”

advertentie